PENZIONERI MARŠIRAJU

Vojni penzioneri pred Vladom, pitanja ostala bez odgovora

Autor teksta:

Miodrag Sovilj

Miodrag Sovilj

  • Istinomer

Stotinak članova udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica protestovalo je ispred Vlade Srbije. Od nadležnih traže da poštuju odluku Ustavnog suda povodom smanjenja penzija za nekadašnje vojnike. Pištaljke i transparenti, po svemu sudeći, bili su uzalud.

Izvor: N1

Nisu mislili da će i u penziji morati da marširaju. Umesto strojevog koraka, bivši vojnici šetaju za svoja prava. Država koju su čitav radni vek branili, sada ih, pod stare dane, nije zaštitila, već kako kažu, opljačkala.

“Rekli su mi neki – Mile, nemoj u politiku. Kako da ne, kad politika je ta koja nas sve kolje, davi i tera na onaj svet pre vremena”, kaže Mile Delić iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Do protesta ispred Vlade dovela ih je, kažu, diskriminacija koja traje već deset godina. 2008. su svim penzionerima, osim njih, povećana primanja za 11 odsto. Iako je Ustavni sud presudio u njihovu korist, država je pre tri godine donela zaključak kojim im je ponovo oduzet novac koji im pripada.

“Pitam našu vlast – zašto ste nam oteli naše pravo i zašto nas terate da ponovo po sudovima tražimo pravdu. Je l’ to zato što znate da vaše partijske sudije neće suditi po zakonu, već po vašoj volji i proceni – da li će se odluka svideti vama ili ne”, rekao je Radovan Raković iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Pitanja vojnih penzionera ostala su bez odgovora. Ni ministri, ni službenici Vlade nisu izašli da razgovaraju s penzionerima, iako su pred zgradom bili i pojedinci, čiji je znak na epoleti nekad otvarao sva vrata. 

“Ja nisam gladan. Neću umreti od gladi. Imam penziju, ima žena penziju. Deca su nažalost, napolju. Ja sam ponosan što sam ih iškolovao, što su se snašli napolju. Ali šta je sa onima koji nisu? S druge strane, da je dobra Srbija, da joj je dobro rukovodstvo, oni bi bili danas ovde sa mnom. Petoro unučadi i dvoje dece”, kaže penzionisani general-potpukovnik Sava Pustinja.

Upravo zbog njih, ali i sadašnjih vojnika koji će tek postati penzioneri, kažu, neće odustati. Učiniće, dodaju, sve što je u njihovoj moći da, nakon što skinu uniformu, ne dođu do prosjačkog štapa. Priznaju, međutim, da je za pobedu u toj borbi potrebno da se i oni mlađi pobune.TAGOVI: VOJNI PENZIONERI , PENZIONERI , VLADA SRBIJE , PENZIJE

KOMENTARA 18

Dodaj komentarPOSLEDNJI KOMENTARI

ПЕРА ЛОЖАЧ

19:28 26.09.2018.

Нема овде правде. Лопови и лажови су на власти.10 1 

Kaca

19:09 26.09.2018.

Kao sto su sve resili,i ovo ce se resiti,ne sumnjam u to…220 4 

Ceca

18:17 26.09.2018.

Jedino sto mogu da kazem je (penzioneri)narode, zar se tako brani dostojanstvo i starost.Sedite i cekate da vam neko izbori za penziju. Gundjanje po coskovima, samoubistva nisu resenje. Sta mozete da izgubite, zdravlje ono je vec izgubljeno, bojite se za svoje zivote ali zivite li vi uopste. Dobicete mnogo pravdu za vasu decu i deca ce vas videti drugim ocima. Treba i mora da se ujedinimo i svi zajedno da trzimo nasa prava.29 129 SVI KOMENTARI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *