REZOLUCIJA EVROPSKOG PARLAMENTA

Politika

Na rezoluciju EP o Srbiji 27 amandmana

Poslanici Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove (AFET) dogovorili su 27 amandmana na nacrt teksta rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je ranije podneo izvestilac Dejvid Mekalister, i o njima će se sutra raspravljati, objavio je portal EWB (European Western Balkans).1Piše: FoNet26. septembra 2018. 15.38 Izmenjeno: 15.45  

Istinomer

Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Prvobitno je podneto 239 amandmana, a posle pregovora poslaničkih grupa broj je sveden na 27. Amandmani se u najvećoj meri tiču vladavine prava u Srbiji, odnosa sa Rusijom i dijaloga sa Kosovom.

Odbor bi finalni tekst rezolucije o Srbiji trebalo da usvoji između 8. i 9. oktobra, a završno glasanje očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog pralmenta koje se održava 28. i 29. novembra u Briselu.

Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, poslanici su kroz amandmane insistirali na sporazumu koji je u skladu sa međunarodnim pravom i obezbeđuje stabilnost u regionu.

Više poslanika je kroz zajednički amandman poručilo da se „svaka promena postojećih, međunarodno priznatih granica, može voditi samo kroz sveobuhvatnu debatu u okviru procesa rada na pravno obavezujućem sprazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz punu podršku svih učesnika“.

Evropski parlament smatra da dijalog kojem posreduje Evropska spoljnopolitička služba nudi okvir za postizanje sporazuma izmedu Srbije i Kosova i da bi bilo koji sporazum mogao biti prihvatljiv samo ako se uzajamno usaglasi, uzimajući u obzir ukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo, navodi se u amandmanima, prenosi EWB.

Poslanici AFET su ukazali na neophodnost jačanja vladavine prava u Srbiji kao fundamentalne vrednosti EU, uključujući nezavisnost pravosuđa, slobodu izražavanja i nezavisnost medija u Srbiji, jačanje ekonomske politike, bolju zaštitu prava radnika – prevashodno žena i mladih, kao i zaštitu opštih prava žena, dece, pripadnika romske populacije i ugroženih manjinskih grupa.

U amandmanima se osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava „potrebu za stvarnom saradnjom kosovskih i srpskih istražitelja i za međunarodnu podršku, kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde“.briselevropski parlamentBrisel

Istinomer

Komentari (1)

 Notify me of follow-up comments by email.

 Notify me of new posts by email.* Sva polja su obaveznaPotvrdi

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Marko26. septembra 2018. u 17.25Teznja ka ovako licemernoj EU vise nema apsolutno nikakvog smisla. Potpuno je ocigledno da je njima svejedno sta se ovde desava, da zmure na totalno bezvlasce, korupciju u vrhu drzave, nepostojanje bilo kakve vladavine prava i potpunu cenzuru. A sve to zarad ostvarenja njihovih ciljeva – predaja Kosova, potpisivanje sporazuma o Frontexu i azilu izbeglica u Srbiji, jeftina radna snaga koja na tacni dolazi skolovana u Nemacku i ostale zapadne zemlje. A vladajuca garnitura sa predsednikom Vucicem mudro radi da im ostvari sve zelje. Zauzvrat dobijaju odresene ruke da rade sta hoce i da dobijaju rezolucije EP kao sto je ova – uvijena u masnice.
    Ovako izgleda kolonija 21. veka u Evropi.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *