Gori krov katedrale Notr Dam u Parizu

Svet

Gori krov katedrale Notr Dam u Parizu (FOTO, VIDEO)

Veliki požar koji je nešto pre 18.00 izbio u katedrali Notr Dam u Parizu prvo je zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širi po konstrukciji, javili su francuski mediji i dodali se deo tornja katedrale urušio zbog požara.

    
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Televizija BFMTV prenela je da su vatrogasci na licu mesta evakuisali katedralu i okolne ulice gde su rasporedjene dodatne opreme za gašenje požara kao i snage koje pokušavaju da izvuku vredna umetnička dela iz crkve.

„Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati“, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

Vatrogasci pretpostavljaju da je požar povezan za radovima na renoviranju zdanja iz srednjeg veka, čija su se zvona izmedju ostalog oglasila i za pobedu u Kosovskom boju i na 800. godišnjicu.

Na licu mesta se nalaze gradonačelnica Pariza An Idalgo a očekuje se i dolazak predsednika Emanuela Makrona.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine. Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

 

Na fotografijima objavljenim na društvenim mrežama vide se plamen i veliki oblaci dima koji su se nadvili nad krovom gotičke katedrale, jednog od najposećenijih istorijskih spomenika u Evropi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com