Notr Dam u plamenu

Gori katedrala Notr Dam u Parizu

Gori katedrala Notr Dam u ParizuIzvor: REUTERS/Charles Platiau

U čuvenoj katedrali Notr Dam u Parizu izbio je požar. Gust dim kulja iznad te 850 godina stare gotičke građevine. Čitav krov katedrale je izgoreo, toranj se urušio, a vatra se širi po konstrukciji.

Televizija BFMTV prenela je da su vatrogasci na licu mesta evakuisali katedralu i okolne ulice gde su raspoređene dodatne opreme za gašenje požara kao i snage koje pokušavaju da izvuku vredna umetnička dela iz crkve.

“Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati”, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

CNN prenosi da još nije poznat uzrok izbijanja vatre, ali da može da bude u vezi sa renoviranjem katedrale.

Pariz, Notr DamIzvor: REUTERS/Charles Platiau

Prema prvim izveštajima, ne zna se da li ima povređenih u katedrali.

Francuski predsednik Emanuel Makron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak uveče zbog “užasnog požara” koji je zahvatio čuvenu parisku katedralu. Makron se oglasio na Twitteru, rekavši kako je tužan dok gleda “kako gori deo nas”.

“Pariski Notr Dam je u plamenu. Saosećam sa celom nacijom. Moje misli su uz sve katolike i sve Francuze. Kao svi naši sunarodnici, noćas sam tužan dok gledam kako gori ovaj deo nas”, napisao je Makron.

Na licu mesta se nalazi gradonačelnica Pariza An Idalgo, a očekuje se i dolazak Makrona. Idalgo je u prvoj reakciji ocenila da je reč o “strašnom požaru”.

Prošle godine je Katolička crkva u Francuskoj uputila hitan apel za obezbeđivanje finansijskih sredstava za spas katedrale, koja je počela da se raspada.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine. Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

Notr Dam je jedan od simbola prestonice Francuske, i katedralu godišnje posećuje oko 13 miliona turista.

Pariz, Notr Dam

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *