Egzodus mladih

Redakcijski komentar

Bekstvo od „motača“

Podatak da je Vlada tek pre nekoliko meseci formirala Koordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija, a da se već godinama zna da Srbiju godišnje napusti tridesetak i više hiljada, mahom mladih ljudi, dovoljan je da ilustruje gorući problem zemlje, koji će, kako vreme prolazi, anulirati sve napore za razvoj.

    

Umesto da je barem na nivou istraživanja sadašnja, ali i prethodna vlast, procenila na čemu je i može li da računa na neke poluge borbe protiv egzodusa mladih, to su ovde činile strane fondacije i nevladine organizacije, kao nedavno i pre četiri godine Fridrih Ebert fondacija.

NJihova studija pokazuje ne samo da se odlazak najvitalnijeg dela stanovništva drastično povećava nego da će biti i gore, jer tri četvrtine mladih namerava da ode u inostranstvo. Istovremeno, tim istraživanjem je praktično i serviran „penal“ protiv vlasti, jer pokazuje da je jedan od najbitnijih uzroka za odlazak nezadovoljstvo poslom i vrstom poslova koje ljudi mlađi od 30 godina obavljaju.

Nadležni bi barem uvijeno tu trebali priznaju da su od početka grešili u modelu (ne)održivog razvoja. Da shvate da je forsiranje „šrafciger“ industrije i sektora jednostavnih usluga direktno kontraproduktivno, da se ne može teranjem mladih, ali i svih ostalih u prekarne, odnosno privremeno-povremenim poslovima graditi bilo kakva budućnost.

Naime, samo za četiri godine udvostručen je broj mladih koji su u prekarnom odnosu, što se, zanimljivo, podudara sa državnom statistikom po kojoj je nezaposlenost u tom periodu prepolovljena. Dakle, sadašnja vrhuška morala bi to da prizna, ali je očigledno da im je to bila namera.

U prevodu, jedina šansa za smanjene egzodusa jeste da se sprovede potpuni razvojni strategijski obrt, umesto žalopojki „ostajte ovde“ i manipulisanja statistikom, direktno i neprestano delanje na visokim i inovativnim tehnologijama, na podsticaje mladima da rade ono što žele i na Zapadu, i da se prestane subvencionisanje „motača kablova“ i nazovi velikih investitora iz inostranstva.

Naime, više nije pitanje to što za svakog visokoobrazovanog, a sada i sa srednjim obrazovanjem, država uloži do četiri miliona dinara, a onda praktično pokloni taj ulog mnogo razvijenijim zemljama, pa je Srbija druga u svetu po iseljavanju obrazovanih ljudi.

Sada je problem da država ne može ništa da očekuje, pa ni na planu omiljene statistike, ako je više mladih iz Srbije u inostranstvu nego u svojoj zemlji. Svetlo će morati da ugasi neki penzioner i to bez primanja, jer neće biti onih koji stvaraju dohodak.

Povezani tekstovi

    

Komentari (3)

* Sva polja su obavezna

 

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Traka je realnost, bilo je ranije, biće je ubuduće, pa i u Srbiji, ali rad na traci plaća se od 1000 do 1500 evra, plus bonusi, tako da radnik može da živi, zasnuje porodicu, ima kredit, ide na odmor…
  Iskreno, čudim se čuđenju.
  Gore navedeno, postojalo je ovde pre trideset godina. Ako se ekonomski model menjao drugim, zar je ko očekivao da će poslodavci tek tako jedne radnike moći menjati drugim za 200 – 300 evra ?
  Jednom osvojena sloboda života, znanja, umešnosti, ima uvek, gde.
  Srbija nije daleki istok, već Evropa.
  Ako se cilja na strukturu, dovoljno je pogledati novine i videti jad. Bivša je srušena politikom (ratom, gramzivošću), a nove o kojoj se sanja ni traga.
  Pre jednog veka, par mesec putovalo se do američke luke.
  Pre pola veka, dovoljan je bio dan do Nemačke, ako je Jugoslavija bila bljak.
  Danas se za par sati stiže do Mađarske, Slovačke, Češke, 1500 evra i 500 bonusa, kao nagrada, jer se ne živi u Srbiji.
  *Par meseci po dobijanju posla na neodređeno, jedna moja poznanica iz državne službe, dala je otkaz, otišla u Beč sa porodicom gde kao sobarica zarađuje 1000 evra.
  Otišla je u strukturu.

 2. Komentar je dobar i ukazuje na moguce posledice necinjenja. Medjutim, potrebno je pronaci resenje kako da nas najvredniji resurs zadrzimo u zemlji i eventualno stimulisemo one koji su nedavno otisli, da se vrate. Jedini nacin je da se odreknemo drugih resursa. Prevedeno na obicni jezik: Da prodamo deo drzavne imovine koji ima trzisnu vrednost i oformimo fond za stimulisanje mladih. Detalji se mogu nasiroko i nadugacko. razraditi. Ovim potezom resavamo dva problema – jedan su realna sredstva koja bi se dobila prodajom i drugi je da se spreci siroko rasprostranjena korupcija zasnovana na drzavnoj imovini. O toj korupciji se moze takodje pisati sa mnogo detalja, ali je ona sistemska i tesko ju je iskoreniti. Time bi se cak doprinelo i demokratizaciji drustva, posto politicke stranke na vlasti ne bi mogle da zloupotrebljavaju drzavnu imovinu. Nadam se komentarima na moj komentar, pa da pokusamo doci do osnovnog modela i detalja.

 3. Kao vaš verni čitalac moram da iskomentarišem genijalnost predloga da se dovode investitori sa visokom tehnologijom a ne investitori „motači“. Isto vam je kao da ste tražili da od sutra Srbija postane bogata jer je to bolje nego siromašna, a imam i predlog naslova: bolje stotinu godina bogat nego jedan dan siromah. Dakle po ko zna koji put: kad bi invetitori koji plaćaju dobre plate i prave proizvode visoke tehnologije rešili da dodju naravno da bi radnici napustili ove koji plaćaju malo. tu ne trebaju nikakva pomoć države niti dnevnih novina. Problem je što u Srbiju takvi ne žele da investiraju, a čak i „motači“ hoće da dodju ali sa subvencijama(ima još država kao što je Srbija koje nude subvencije). Ako isterate „motače“ što je moguće podizanjem minimalne zarade bez osnova, jedino što ćete dobite su nezaposleni koji su imali kakav takav posao. Ako pišete o investitorima koji su visoko tehnološki, kažite koji su, ko je sprečio njihov dolazak, pa da vidimo. Ovako, ovaj tekst je daleko ispod nivoa ovog lista i ispod ozbiljne analize pa se svodi na buku samo druge frekvencije, odnosno „pelensku-takođe dokazana izmišljotina“ koja zaista nikom ne ide u korist.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com