Ma šta kaže Vlajić?


Vlajić: Dobro je čuti mišljenje Crkve, ali je ovo preko svake podnošljive mere

Novinar Đorđe Vlajić ocenio je pojavljivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) kao “neku vrstu traženja saučesništva Crkve u poslu koji se radi sa Kosovom”.

“Imam utisak da se potpuno vaninstitucionalno to radi. Šef države, po funkciji koju obavlja i onome što piše u Ustavu, nije nosilac izvršne vlasti. To bi trebalo da radi vlada koja vodi politike u državi”, rekao je Vlajić gostujući u Novom danu.

On ocenjuje kao “opšte mesto” to da je Crkva jedan od sagovornika vlasti u društvenom životu, međutim ističe da je “Srbija sekularna država gde izabrana vlast odlučuje”.

Vlajić je rekao da je dobro da se čuje mišljenje SPC, ali da je “ovo već ozbiljno preko svake podnošljive mere”.

“Šef države je išao da podnese raport vladikama kako pregovara o Kosovu… Ili je otišao da pridobije one vladike koje su protiv njega, što verujem da se neće dogoditi osim ako neće da se kandiduje za patrijarha, a to me ne bi iznenadilo”, rekao je Vlajić.

Govoreći o tome kako funkcioniše SPC, Vlajić podseća da su vladike autonomne i da je “patrijarh samo prvi među jednakima”.

“Ne vidim prostor za toliki uticaj Crkve i nastojanje da bude jedan od partnera u rešavanju najvažnijih društvenih pitanja”, smatra Vlajić.

Komentarišući informaciju da je nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je naručio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, tužio tog novinara, Vlajić je rekao da je to pokušaj da od sebe napravi žrtvu.

Vlajić ocenjuje i da je skaradno da deo ulice u kojem žive članovi familije Simonović nosi ime “Braće Simonović”.

POVEZANE VESTI

KOMENTARI (20)

Vlajić: Dobro je čuti mišljenje Crkve, ali je ovo preko svake podnošljive mere

Novinar Đorđe Vlajić ocenio je pojavljivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) kao “neku vrstu traženja saučesništva Crkve u poslu koji se radi sa Kosovom”.

KOMENTARI (20)

Ostavi komentar

BGD 011

Vucic je lisac, i na ovaj način on sa sebe skida odgovornost za sve što je činio i što će činiti!

Dragan

Gospodin novinar. Bravo.

Ivica

Sta je tu tacno dobro? Pljacka naroda na osnovu bajke stare hiljade godina? Uzas

Dr

Ovo i nije crkva vec podruznica vodjine partije.

Babac

Bravo!!!

Ike

Velika većina naroda ni ne veruje crkvi…pogotovu posle Patrijarha Pavla !!!!

Rista

U crkvu se ne veruje, veruje se u Boga.

SSSS

Nemoj mu davati ideju…

Gradjanin

Privatizovali i drzavu i crkvu…

Deda

Vo imja oca !

zoran

…I Sina i Svetog Duha ????!!!!!!…..

BGD 011

Amin!

Jovan melic

A sto crkva ne kaze istinu šta želi. Politika preuzela – ama sve u svoje ruke. Propali smo.

Toза тхе Р.И.П.

Ljubav između države i crkve garantovano pravi diktatore i sirotinju, a na kraju i revoluciju. Provereno u Francuskoj i Rusiji.

kasna jesen

Tako se radi u arapskim zemljama

Dragan

Ništa čudno ili neobično kakva država takva crkva.

Swisserb

To je razlog zasto veru i crkvu totalno razdvajam, od mene ni dinara za blindirana auta i zivot u beogradu, kada se vrati u pecku patrijarsiju kao primer, kada se ne bude mesao u politiku, kada ne bude razdvajao narod, tada mozemo da pricamo. do tada bojkot. A drzava neka kaze ako vise nije sekularna a ne ovako. Jedno veliko fuj za sve njih.

Dr u penziji

dobar komentar

Mirta

Slažem se sa Vašim mišljenjem, ali treba da znate da u SPC ima mnogo Vučićevih oponenata.

Marija

Vera i verovanje nemaju veze sa blindiranim kolima, ranije nije bilo ovoliko kriminala pa niko nije morao da se vozi u blindiranim kolima, danas je sve drugacije. Ako su na funkciji normalno je da budu zasticeni. Ne vidim zasto tolika ironija u vasem komentaru. I odakle vam to da se Patrijarh mesa u politiku?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *