SPC u problemu?

Društvo

Ne stišava se bura na majskom zasedanju Sabora SPC

Vladike jednoglasno smestile Vučića u „Crveni salon“

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku, koju su potpisali svi prisutni arhijereji SPC, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da se obrati na saborskoj sednici, nezvanično saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.

    
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U Patrijaršijskom dvoru u Crvenom salonu Vučića i predsedavajućeg tročlanog Predsedništva BiH Milorada Dodika primili su  patrijarh Irinej i gotovo sve vladike koje učestvuju na Saboru.

Susret dvojice političkih zvaničnika u Srbiji i BiH sa srpskim episkopima održan je predveče jer se čekalo na Dodikov dolazak iz Beča, gde je na poziv austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea bio, između ostalog, i zbog podrške njegovoj partiji na izborima za Evropski parlament. Dvoiposatnu raspravu iza zatvorenih vrata, Dodik i Vučić su u izjavima ocenili kao „važnu i koristnu“.

– Sa našim dragim predsednikom razgovarali smo o problemima našeg naroda, države i Crkve. Najviše vremena posvetili smo KiM. Konstatovali smo da je, s obzirom na prilike u kojima se nalazimo, neizvesno kako će se naći rešenje na KiM. Borićemo se, nećemo popustiti u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti nadamo se u Boga, našu istoriju i pomoć prijatelja, ali sve zavisi od situacije u svetu – rekao je patrijarh Irinej, ističući da  „svi vide da se Vučić junački bori za državu, narod i Kosovo“.

Na pitanje Danasa da li je to njegov lični stav ili i stav Sabora, patrijarh je odgovorio da je to njegov i stav Sabora.

-Čini mi se da smo dobro razumeli da je važno da razumemo i naše različitosti i poštujemo jedni druge i da verujemo da jedni i drugi radimo najbolje u intersi naše srpske otadžbine – izjavio je Vučić, koji nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

On je istakao da nije neko ko će govoriti da Crkva nema pravo na svoje mišljenje, jer je „Crkva važan društveni činilac, koja ima pravo na svoje stavove“. Milorad Dodik naglasio da je o važnim pitanjima „potreban zajednički stav svih važnih faktora u Srbiji i Srba u celini“.

Danasovi izvori ističu da je uprkos zalaganju poglavara SPC za Vučićevo obraćanje u Saboru, o toj poseti doneta posebna saborska odluka sa zapisnikom na insistiranje većine vladika, tako da se aktuelni predsednik Srbije juče našao u istom salonu kao pre tridesetak godina jedan od njegovih prethodnika pokojni Slobodan Milošević. Bivši predsednik Srbije posle „ribanja“ koje je tada doživeo od čuvenog arhijerejskog „trojca“ na „A“ – Amfilohije, Artemije, Atanasije – više nikada nije došao u Patrijaršiju.

Prve  nezavnične vesti o tome kako je sinoć prošao Vučić, koji je pre dva dana u Skoplju tvrdio da su „vladike oduševljene njegovim dolaskom“, bile su oprečne – od toga da je „držao banku“ do spekulacija da je bio žestoko prozivan, čime su neki objašnjavali njegovu potrešenost i suzne oči u obraćanju novinarima.

Prema Danasovim nezvaničnim saznanjima, u diplomatskim krugovima juče je vladalo veliko interesovanje za Vučićevu posetu Patrijaršiji i kako će ga Crkva primiti, imajući u vidu da tamo ima brojne kritičare, utoliko više što kao predsednik parlamentarne republike nema ni ustavna, a ni zvanična ovlašćenja Skupštine Srbije da pregovara o KiM.

U diplomatskim krugovima spekuliše se da je Vučiću važan svaki vid „domaće“ podrške da bi se održao kao pregovarač, jer je pod velikim pritiskom da do kraja juna i izbora u Evropskom parlamentu potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, za koji je na poslednjem sastanku u Berlinu, navodno tražio da se javnosti predstavi kao predlog međunarodne zajednice.

U vrhu SPC spekuliše se da su prethodnih dana na vladike koje su smatrale da saborno zasedanje nije vreme za predsednikov dolazak, pritisak vršili kako vlasti tako i delovi Crkve bliski  Vučiću i SNS da dođu bar na prijem. Patrijarh je navodno morao da preko pojedinih beogradskih tabloida, usred saborskog zasedanja, javno iznese „svoju želju da Sabor čuje Vučićevo mišljenje, sagledavanje problema i moguće rešenje“.

Iako je, prema zvaničnoj verziji, patrijarh Irinej inicijator Vučićevog dolaska u Patrijaršiju, mnogi sumnjaju da je reč o izvorno Vučićevoj zamisli zbog promene taktike. On je prošle godine javno kritikovao stavove o KiM oba Sabora SPC – majskog i jesenjeg, kad su srpski episkopi jednoglasno bili protiv priznavanja nezavisnosti i podele KiM. Prošlog maja Vučić je optužio srpske arhijereje da ne nude rešenje, da ne znaju šta je državni suverenitet, zagovaraju „zamrznuti konflikt“, drže stranu opoziciji, „obračunavaju“ se sa neistomišljenicima“.

U novembru, kad je već uveliko prozivao episkopa raško-prizrenskog Teodosija (Šibalića) i igumana Visokih Dečana arhimandrita Savu (Janjića), koji su se dosledno saborskim odlukama javno usprotivili podeli KiM i razgraničenju, Vučić je ponovljeni saborski stav o Kosovu ocenio kao „loše mešanje Crkve u politiku“.

On se prvi put sreo sa Saborom SPC u maju 2013, kao prvi potpredsednik Vlade Srbije da bi pojasnio taze potpisan Briselski sporazum, uprkos garancijama koje je navodno tadašnji predsednik Republike Tomislav Nikolić dao poglavaru SPC da do toga neće doći.

Iako je glavni pregovarač tada bio premijer Ivica Dačić, priča se da je Vučić, zahvaljujući episkopu bačkom Irineju (Buloviću), na lični zahtev razgovarao sa vladikama takođe u salonu, ali da to nije prošlo bez sukobljavanja mišljenja i verbalnih incidenata. Kasnije su pojedini episkopi javno prozivali patrijarha kao Vučićevog saradnika u sprovođenju Briselskog sporazuma, pre svega zbog poziva Srbima na KiM da izađu na kosovske lokalne izbore.

Od kad je stupio na dužnost predsednika Srbije, položivši zakletvu na Ustavu i kopiji Miroslavljevog jevanđelja, Vučićev odnos sa SPC je promenljiv. Prve ozbiljnije varnice izbile su kad je krajem 2017. mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) javno posumnjao u iskrenost Vučićeve kosovske politike, zbog čega se na njega sručila osuda Vučićevih najbližih saradnika i funkcionera SNS.

Mitropolit se, doduše, SNS-SPS koaliciji zamerio još kad je Dačićevoj vladi služio opelo na protestu Srba sa KiM protiv Prvog briselskog sporazuma. Mnogi sumnjaju da Vučiću u pokušajima da „disciplinuje“ mitropolita Amfilohija pomaže i crnogorski kolega Milo Đukanović, akcijama protiv SPC.

Sve to nije sprečilo patrijarha Irineja da u Banjaluci 2018. na slavi RS javno blagosilja Vučića, što je izazvalo revolt kako nekih episkopa, tako i vernika. Više arhijereja SPC potpisalo je Apel za očuvanje KiM, kritikujući Vučićevu politiku, što je podržao i deo monaštva i sveštenstva, dok se vladika Irinej bački pojavio na Vučićevom „unutrašnjem dijalogu“ o KiM.

Stav Sabora o KiM u maju prošle godine, koji će, kako se nezvanično najavljuje, biti ponovljen i na ovom zasedanju, zahladio je Vučićeve odnose sa poglavarom SPC, pa se jedno vreme spekulisalo da mu se na telefonske pozive ne javlja ni Nikola Selaković, predsednikov generalni sekretar.

Odnosi su se popravili krajem 2018. kad je patrijarh Irinej u više intervjua pohvalio Vučićevu „lavovsku borbu za KiM“ i u nekoliko navrata u ime narodnog jedinstva javno kritikovao proteste opozicije širom Srbije.

Patrijarh Irinej je u poslednjem – vaskršnjem intervjuu za TV Hram izjavio da „nije čovek ni jedne politike“, ali u crkvenim krugovima mnogi veruju da svoj opstanak na čelu SPC „vezuje“ za Aleksandra Vučića, čiji je glavni crkveni igrač kao nekada Slobodanu Miloševiću, kako se spekuliše, jedan drugi Irinej – vladika bački.

Otopljavanje i milioni

Otopljavanje odnosa crkvenog i državnog „vrha“ poklopilo se sa finansijskom pomoći koju je SPC, pred jubilej – 800 godina autokefalnosti, dobila od Vlade Srbije. U novembru 2018. Vlada Srbije dodelila je milion evra Patrijaršiji kao dotaciju za izmirenje prispelih zakonskih obaveza, a u martu 2019. SPC je odobrena vladina pomoć od 1,18 milijardi dinara ili desetak miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu. U crkvenim krugovima spekuliše se da su ove novčane „infuzije“ pojedine vladike koristile kao argument za patrijarhovu „slabost“ na Vučića u raspravi o predsednikovom dolasku na Sabor.

Vladika Atanasije na Saboru?

Episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije mogao bi da bude pozvan na majsko zasedanje Sabora kad se bude raspravljalo o ukrajinskom problemu. U Patrijaršiji mnogi veruju da vladika Atanasije kao jedan od najvećih kritičara Vučićeve kosovske politike u SPC taktički nije pozvan na početak Sabora da bi se izbegao njegov susret sa predsednikom Srbije.

Napad na vladiku Teodosija

Aleksandar Vučić je sinoć na prijemu u Patrijaršiji, kako Danas nezavnično saznaje, napao vladiku Teodosija da je prošle godina zajedno sa svojim sveštenstviom i monaštvom sabotirao njegovu politiku na KiM. Vladika Teosije i arhiamndrit Sava tada su upozorili na moguće izbijanje incidenata na severu KiM koji bi mogli da posluže kao uvod u podelu južne srpske Pokrajine. Oni su svojim izjavama izazvali ne samo Vućićev bes nego i napade SNS i Srpske liste. Vučić je tada prvi put javno otkrio da radi na razgraničenju, a potom se ispostavilo da ga u tome podržava i predsednik samoproglašene kosovske države Hašim Tači.

Povezani tekstovi

    

Komentari (49)

* Sva polja su obavezna

 

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Nisu oni ni Milosevica hteli da prime u Hilandar, pa onda nekima iz te organizacije nije smetalo da mu osvestavaju falange, da donose lazne decje lobanje na televizije, da se slikaju sa mitraljezima , i da sve vreme sire zlo, sto jos uvek rade, kao gospodin Risto Sufler na primer.

  1. Молим те, читај мало пре него што по аутоматизму као робот напишеш нешто овако. Хиландар је ван јурисдикције СПЦ и самостално одлуке доноси братство манастира.

  2. Nikada SPC nije bila na strani demokracije i mira u regionu, sem kada SPC vodio Pavle, koji je bio mudar covek i svestenik. Gospodin Irinej po svojim izjavama siri nacionalizam i netrplivost prema drugim nacijama i verrama u regionu. Njegova fraza: ,, ne sme se odreci Kosova,, je poziv na rat za ,,oslobodjenje,, Kosova. Crkva je odvojena od drzave po Ustavu, sta ima da trazi Predsednik drzave na Saboru crkve. On moze da ide u crkvu kao obican gradjanin. a ne da vodi politiku u crkvi. Sama fotografija pokazuje licemerje, kao da smo u otomansko imperiju, kada se preklinje pred nogama sultana ili cara.

   1. SPC nikada nije bila na strani „demokracije“ ali je uvek bila na strani demokratije i slobode svog naroda! Hrvatski trolovi da obrate pažnju na pravopis!

 2. Para vrti sto burgija ne moze! Crkva se prodala za saku srebrnjaka kao Juda iSkariotski sto je prodao Gospoda Isusa Hristosa.Sada Vucic oblece Crkvu da mu skine anatemu oko predaje Kosova.Ljubi Crni Gruja skute, ali se oprati nemoze.Osta kletva doveka i svi ce bit prokleti sto budu izdali Kosovo!Car Lazar je bacio kletvu a srpski vojnici ada su oslobodili Kosovo u Prvm svetskom ratu od topovkih kara su kovali bakarna odlikovnja kao oslobdioci Kosova.Resenje za Kosovo je autonomija u okviru Srbije i tu je Milosevc grdnopogresio.Albanci kojima je Albanija milija, slobodno mogu da se vrate u svoju domovinu i da se izbegnu trvenja.Albanci koji su rodjeni na ovim prostorima i ziveli sa Srbima na Kosovu, su dobrodosli i nema nikavih probema da tu i ostanu .I vuk sit i ovce na brou.Da Milosevic nije napravio brljotinu, do ovoga ne bi doslo.Prvo kada je dosao iz Amerikemenjao je nazive skola na Kosovu i uesto Bratstvo i Jedinstvo stavjao Stevan Sindjelic.On je najveci krivac za sve sto nam se desilo i svi treba da okrenem list i da se izmirimo kao ludi.Uostalom Patrijarh Pavle ans je ucio da oprastamo i da budemo ljudi.Muci mi se kada citam ogavne komentare nasih citalaca koji samo izlivaju zuc i mrznju.Od toga nema pomoci.Njima trebaju lekari i lekovi, a ne ozbiljni portali i prepucavanja.Od ratovanja i stradanja nema vajde.Mnoge godine smo utuckali i mnogi ljudi su ojadjeni, zbog cega?Da bi se drugi bogatili na njihovim mukama, lagali ih i koristili prostor koji je vestacki stvoren i nagomilanu mrnju.Crkva je duhovno pala i treba joj drugi pastir.

  1. Ako cemo nazad u istoriju, mozemo i do referenduma o Jugoslaviji, kada je stanovnistvo KIMa bilo protiv iste a za pripajanje Albaniji. A onda je Tito poslao novo.partijsko rukovodstvo i eto Kosova u Jugoslaviji. Ko.ne zna za ovo, molim da potrazi udzbenik Istorija drzave i pravoJugoslavije sa Pravnog…

   1. Вучић није тврдио да су владике одушевљене, његовим доласком.Рекао је да има и оних који би га радо дочекали у Патријаршији.Осим тога, он се не може обратити Синоду, у званичном заседању, јер је цивилно лице.То је могао, ван свештених службеника, чинити само краљ.

 3. Predsednik stalno sakuplja glasove, da bi SNS i on sto duze ostali na vlasti. Nakon izdasne pomoci Crkvi i pridobijanja Patrijarha, sada su usudio da se sretne sa vladikama, sto mu moze doneti nove glasove kod vernika. Nije mi jasno otkuda autoru informacija da bi pravno obavezujuci sporazum sa Pristinom trebao biti potpisan do kraja juna. rok o kojem se dogovarao sa gospodjom Merkel je bio kraj 2018, kako bi Briselska administracija mogla da ga sprovede i da se cela EU pohvali kako je resila najvece krizno zariste na Balkanu. Nakon isteka tog roka, vidan je hladan odnos Kancelarke prema Vucicu, a dodatno je razbesnela ideja o razgranicenju. Sada se ceka Pariz pocetkom jula, mada nikom nije jasno sta moze da servira kao stap i sargarepu za dva tvrdoglava balkanska magarca. Manje- vise je sigurno da namsleduje zamrznuti konflikt, nasa strana i dalje nece imati predlog, ali ce na noz docekivati bilo kakav predlog Pristine, EU ili SAD. Vucicu je prvenstveno stalo da ostane na vlasti i to je pocetak i kraj price.

 4. Dobro je da sporazum sa Albancima potpiše Vučić , jer on nema ustavna ovlašćenja za to , jer to treba da radi predsednik vlada Republike Srbije , pe će se taj sporazum u budućnosti lako osporiti .

  1. To će potpisati Brnabićka i Vučić će ostati čist. Crkva je trebala da reaguje kada je na mesto premijera Srbije postavljena Ana Brnabić. Da ne nabrajam razloge…

 5. Od Vucicevog demagoskog prenemaganja je gora samo patrijarhova podrska takvom predsedniku koji se “ bori kao lav“.

  1. Tako je to kad posle patrijarha sveca, dođe patrijarh Sotona i udruži se sa samim đavolom u liku Predsednika.

 6. Kada državni interesi prevladaju pravo i slobodu pojedinca, njegov život gubi vrednost i to je ono što me je uvek užasavalo.

 7. „Čini mi se da smo dobro razumeli da je važno da razumemo i naše različitosti i poštujemo jedni druge i da verujemo da jedni i drugi radimo najbolje u intersi naše srpske otadžbine – izjavio je Vučić, koji nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.
  Ili, prevedeno na običan srpski, bilo je žestoke svađe i pominjanja ženskog dela famiije. Nije nimalo slučajno da Vučić nije hteo da odgovara na pitanja novinara! Verovatno su mu sasuli takve u lice da nije znao šta ga ja snašlo! Normalno da u takvom stanju nije mogao da odgovara na pitanja novinara

 8. Trebali bi i ovi jedan od pet pametnjakovica da odu malo u Crkvu da ih Pop blagosilja da im krene sa protestima

 9. „Ne pada mi na pamet da se kandidujem za patrijarha. Ali, vladike se oduševile, Irinej me dirljivo razume, Mile trepće k’o sojka, Kosovo bih vratio za dve do dve i po, najdalje tri do pet, a narod se krsti desnom, levom, i nogom. Izneo sam sve svoje brige oko toga kako bi mi stajala mantija, iako mislim da bi izrazito naglasila moj šarm, harizmu, rodoljublje, veličinu i naročito pamet, u p.m. Elegancija u crnom. Mada, ima mnogih koji s pravom očekuju da me vide u belom. Sa dugačkim rukavima, na kopčanje pozadi.“

 10. Opste rasulo u nasoj drzavi. Negativna konkurencija, lazne diplome, slepa poslusnost Prvorodjenom, urusavanje svih institucija. Vreme je za mladje vladike da preuzmu kormilo, ovi starci (koliko li ih je samo radilo za UDBU), nemaju ni zrna kredibiliteta. A patrijarh je strava I uzas. Sta li ce posle ove bagre ostati. Bojim se, samo prah I pepeo.

 11. Kakvo razocarenje, prvo sam procitao „Vladike jednoglasno smenile Vucica“ i bas se obradovah, kad ono…

  1. Nije to nikakva saradnja već veleizdaja državnih interesa i prodaja državne teritorije. Velike su pare u pitanju.

 12. Molim postovani list da objavi sa cijim avionom je predsednik Republike Srpske Dodik doleteo iz Beca pravo u Beograd i ko je platio troskove tog leta.

 13. Gospodo, objektivni novinari, sto ne napisaste sta je Vucic diktator, otvorio danas na Nbgd-u, umesto izmislenog teksta o Saboru. Boze, svakim danom ste sve jadniji i jadniji.

  1. G. Vlado, ko je po vašim standardima objektivna novina, informer, alo, sr.telegraf? Što nam ne kažeš šta je to „otvorio“ svevišnji, i svemogući car naš? Koliko naplaćuješ podršku tom zlu, ili samo botuješ po portalima, naravno, i to plaćamo mi, preko sekte SNS.

 14. Svestenstvo je tu, plemstvo takodje a gde su gradjani kao treci stalez?Gradjane niko nista ne pita niti smatraju da su duzni da im daju odgovore u Narodnoj skupstini koja sustinski vise ne postoji.U kom li veku oni zive i kako vide buducnost Srbije vidi se iz prilozenog

  1. Koliko košta ovaj narod podrška patrijarha, zapada, rusije, kine?! A, vas sitan ćar za taj komentar, platićemo uredno, kao i do sad.

  2. @Igor*** Radi na strugu pa ćeš pogoditi meru u o,oo1 mm,uz pomoć vere i tog patrijarha! Plati komunalije,Infostan,račun u Maxi-ju i pozovi se na patrijarha i veru,“osnov svega“! Svi imaju neku svoju veru,pa se pozivaju na nju kad ubijaju!

 15. Ko je bre Aleksandar Vucic, jedno obicno laprdalo koje je zloupotrebilo sve poluge vlasti i dovelo srpski narod sa raznim malverzacijama i lazima do prosjackog stapa! PodrskaArhijerejima!!!

 16. Iz poverljivih (,,inostranih,,) izvora sam saznao da ste propali skroz, nema vam spasa a i izvori finansiranja vide da džabe daju pare.

 17. Jedno pitanje : da li to znači da ne verujemo svojim očima ono što smo videli i ušima ono što smo čuli? Nije mi jasna upornost jednog političkog lista da urušava samog sebe tejstom koji se poziva na „nezvanične informavije“,na „nezvanične izvore“,na „neimenovane diplomatske krugove“,a sve u cilju da se ospori ono što se ne može osporiti. Vučuć je bio tamo, razgovarao 2,5 sata sa vladikama, i sam je rekao da se u svemu ne slažu, čuli smo i izjavu Patrijarha koga sada neki na portalu proglašavaju maltene nečastivim…Sigirno je bilo napeto i sigurno je da su stavovi ratličiti,ali da se Vučuć nije obratio vladikama je neistina,koja vredja inteligenciju nas čitalaca. Razumem kao novinar da pokušavate da „ispeglate“ najave uoči odlaska Vučuića u Patrijaršiju na stranicama Danasa da će biti proglašen „personom non grata“ .Mislim da ovakvim tekstovima i stavovima urušavate iznutra kredibilitet Danasa. Zar je to vredno samo da bi ste se obračunali sa njim. Nisam ni ja bogzna koliko zadovoljan s njime ,ali tooliki „izleti“ u novinarstvu su lišeni profesionalne etike. Moguće je da i vi,kao N1 , ne objavbite ono što je u suprotnosti sa vašim stavovima(N1 odbacuje svaki komentar takve vrste u kome se Vučić ne vredja) ,ali bio bih vam zahvalan da se objavi. Zahvaljujem…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com