Ipak se nešto dešava?

Tri člana Programskog saveta RTV: Skandalozno i lažno izveštanje o studentskom protestu

Tri člana Programskog saveta Radio televizije Vojvodine (RTV) saopštila su danas da je „skandalozan način na koji je ta medijska kuća izvestila o jučerašnjem protestu studenata u Kampusu novosadskog Univerziteta, jer se u svom izveštaju, koji je objavljen na internet sajtu pozvala na medij koji je među rekorderima u kršenju Kodeksa novinara Srbije“.

Saopštenje su potpisali Miloš Katić, master ekonomista iz Kule, Aleksandra Đurić Bosnić, doktor nauka o dramskim umetnostima, medijima i kulturi iz Novog Sada i Srđan Arsenijević, diplomirani reditelj iz Novog Sada.

„U prenošenju informacija iz ovog tabloidnog medija, RTV je ujedno preneo i više neistina, netačnih informacija i lažnih navoda, što je u potpunoj suprotnosti sa ulogom koju je država Srbija zakonima poverila javnim medijskim servisima“, navedeno je u saopštenju.

Oni su istakli da je „ključna uloga javnih servisa da pruže tačne i pouzdane informacije o događajima u društvu kako bi građani imali oslonac u donošenju odluka koje su važne za njihove živote i društvo u kojem žive, a ne da svojom uređivačkom politikom staju u odbranu vlasti ili jedne politike“.

„Prenošenje lažnih vesti je neprofesionalno, a u situaciji kada su tri mlada studenta pretučena zbog svog aktivizma ili političkog mišljenja, jasno je i da je RTV tendenciozno prenela pomenutu vest na svom portalu, bez provere izvora i tačnosti informacija koje se u tom tekstu nalaze, da bi se dodvorila eliti koja je trenutno na vlasti“, istakli su potpisnici saoptenja.

„Time je“, naveli su, „prekršila zakone ove zemlje, Zakon o javnim medijskim servisima, Kodeks novinara i što je najgore od svega, stala rame uz rame sa svim onim medijima koji već godinama u Srbiji kreiraju atmosferu linča prema neistomišljenicima aktuelne vlasti“.

Oni su, u saopštenju, rekli da je „rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine još jednom pokazalo da ne brine o javnom interesu i građanima koji finansiraju tu medijsku kuću, već da dobrovoljno i, samo za sada bez posledica, radi u interesu jedne političke partije“.

„To kako je RTV informisala građane o jučerašnjem protestu protiv prebijanja studenata u Novom Sadu, predstavlja iskrivljenu sliku stvarnosti i tužnu istinu da je medijska etika za vojvođanski Javni servis – odavno mrtva“, saopštili su ovi članovi Programskog saveta RTV.

  • Koliko se ja razumem u hekleraj, gospođa AĐB je dala ostavku u programskom savetu RTV kada je bila Predsednica tog tela, a na osnovu čega još boravi u tom telu, baš se pitam. Dok je bila Predsednica, članovi nisu samostalno istupali i izlagali svoje negativno miščkenje. Šta je ovo troje navelo za samostalni nastup? Sigurno nije briga za studente, već ispoljavanje politikantskog delovanja unutar programskog saveta. Pomenuti se nisu javljali kada su napadane novinarke od strane Bpškovik akivista, kada su huligani koji sebe nazivaju PUF uneli električnu testeru u RTS. Verovatno za to ne bi imali nikakav benefit, samo moguću grdnju što podržavaju opozicione „protivnike“-

  • Bravo za hrabrost i čestitost! Koliko god mislili da je ovo društvo potonulo najniže moguće, uvek će postojati ljudi koji će uočiti i ceniti ovakve gestove. Hvala vam, i samo hrabro!

  • Čestitamo na hrabrosti i poštenju. Možda će još neki skupiti hrabrost da se na vas ugledaju, posebno ovi jadnici sa RTS-a

  • @Mirko Stojanović,@bgd: O kakvoj hrabrosti Vi govorite. Kada je ADB bila Predsednica programskog saveta niko od članova tog saveta nije mogao da iznosi svoje neslaganje niti da javno iznosi protivljenje tj izdvojene lične stavove. Kada je podnela ostavku, ne znam onda kako je mogla ostati u programskom savetu, onda je počela sa političkim delovamjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com