Odvažne sagovornice

Sagovornice Danasa o izjavi šefa diplomatije o postavljanju bombi na Kosovu

Dačić iz udobne fotelje plaši Srbe

Izjava šefa diplomatije Ivice Dačića o tome da Priština postavlja bombe na severu Kosova i da planira da „osvoji“ Trepču užasno je opasna i neodgovorna, jer može da izazove realno i fizičko nasilje.

Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Takođe, data je iz udobne pozicije, sa vlasti u Beogradu, bez ikakvog obzira o tome u kakvu opasnost, neizvesnost i strah uvlači obične ljude, Srbe, koji žive na severu Kosova. Tako su za naš list komentarisale naše dve sagovornice, istoričarka Dubravka Stojanović iz Beograda i Ksenija Božović, potpredsednica Građanske inicijative SDP iz Kosovske Mitrovice.

– Kad vidite politiku sa takvim podizanjem emocija, sa takvom retorikom i zamišljenim pretnjama, uočavate da taj političar kao da mora da ide sve dalje i sve više u tome… To izgleda kao adrenalinska politička zavisnost – ocenjuje Dubravka Stojanović.

Ona kaže da su takve izjave, kao što je poslednja u nizu Ivice Dačića, užasno opasne i neodgovorne.

– U tako kreiranoj atmosferi, može i da dođe do incidenta koji onda pokrene taj, u govoru već stvoreni, konflikt – zaključuje Stojanović.

Ksenija Božović, koja živi i radi na severu Kosova, dosta rezignirano ocenjuje za Danas da je srpskom narodu sa severa dosta više takvih neodgovornih i opasnih izjava predstavnika vlasti iz Beograda.

– Sve i da verujemo da ima takve informacije, zašto ih ovako plasira u javnost. Sramota je i jako neodgovorno plašiti ljude koji ovde žive takvim izjavama. Zašto ne dođe ovde, zašto ne pomogne, zašto, kao ministar spoljnih poslova ne učini nešto, nego daje bombastične izjave za medije i plaši nas ovde. Dosta nam je toga… – ističe Božović.

Ona nastavlja da Dačić daje uglavnom zastrašujuće izjave, da nikada ne dolazi na sever Kosova da obiđe ljude i sa njima razgovora, već se služi manipulacijama i političkim govorom koji može da izazove nasilje i uliva nepodnošljiv strah među ljude.

– Izvinite, zar ne postoji bolji način da se sačuva mir i da ne dođe do incidenata, od toga da nam Dačić iz udobne pozicije u Beograd šalje ovakve poruke da će neko koliko sutra da nas digne u vazduh! Pa dođi ovde, učini nešto, onda! To ti je posao – kaže Ksenija Božović.

Kao ilustraciju nepodnošljivog života na severu Kosova za obične ljude, Božović navodi činjenicu da juče tamošnji građani nisu mogli ni u jednoj apoteci da kupe lek.

– Najavljena je kontrola inspekcija od strane kosovskih vlasti. Svi apotekari su se dogovorili da zatvore apoteke. I, šta sad? Mi nemamo gde lek da kupimo… Zašto? Kosovske vlasti su najavile „upad“ u apoteke. Pa su apotekari zatvorili apoteke. Na nekima piše kolektivni odmor, na nekima nešto drugo… Gde su sad vlasti u Beogradu da nam pomognu, da reše taj problem sa kosovskim institucijama? Umesto toga, slušamo Dačića kako nas iz svoje udobne fotelje, stotinama kilometara daleko, plaši bombastičnim izjavama i ništa ne preduzima… – zaključuje naša sagovornica.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za Glas Amerike posle sednice Saveta bezbednosti UN u NJujorku da postoje obaveštajna saznanja da Priština planira da osvoji Trepču i da postavlja bombe na severu Kosova.

„Jedan od ciljeva bi mogao da bude i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer im je zadatak da štite sve građane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napad na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona“, naveo jeDačić. Ministar spoljnih poslova je rekao da su svi sa velikim interesovanjem i pažnjom primili takve vesti.

Komentari

 • Nije prvi put da g. Dacuic upotrebljava strah (i lazi) u svoje politicke svrhe. Za ovakve neodgovorne i lazne izjave on bi trebao da podnese ostavku i onda da mu se sudi. Sloboda mislenja je pravo svakog gradjanina, ali ne i do te mjere da izaziva paniku.

  1. Jesi video ti nekad Albanca uživo?! Sve isto kao kod nas, dve ruke, dve noge, glava, oči, uši… Iznenadio bi se koliko smo isti!

 • Ovaj dacic je izgubio kompas, daje opasne izjave, svadja se u Un, treba Vucic da ga smeni!
  A sto se tice Trepce, mi nju izdrzavamo iz naseg budzeta i nista nam ne bi falilo da je preuzme neko!

  1. Dacic je vec bio inficiran, zajedno sa Vucicem. Za njima su po „patriotskoj duznosti“ krenuli i premijerka Ana Brnabic i ministar vojni, Vulin.
   Ne zna se ko je gori od njih Spleli su se u sopstvene lazi. Jedno misle,drugo govore a trece radi.Sve po naredjenju vrhovnog komandanta Vucica.

 • Tog pjanduru vanjskih (ne)dela Srbije- gubernijeniko na planeti ne zarezuje(narocito ne Rus ili Kinez), njegovo kreveljenje i odraz nadeg jada u njemu svakako ne podnosi ni Vucko, ali mulu mora da izruci neko.. ali tako blesavo, poput Vulina ili Aneta, jadu nas i cemeru….

 • Dačić je glas Rusije i tako ga treba tumačiti..
  Pretnje su ruske pretnje miru, bezbednosti i NATO integracijama regiona.

  Uvek kada je ova zemlja bila instrument Kremlja , stradala je.

 • Ne, Dačić ne plaši baš sve Srbe. Evo, na primer, mene uopšte ne plaši. Znate zašto? Zato što mi je iskustvo pokazalo da se Dačiću može verovati samo u jednom jedinom slučaju: kad kaže da će nešto da (loše) otpeva. To je jedini poznati i kamerama zabeleženi slučaj da je nešto bilo tačno onako kako je Dačić najavio!

 • Plasenje naroda je metod vladanja. Uplasen, ugrozen narod uvek staje uz vlast, smatrajuci da je ona jedina kadra da ga brani. Secam se kad su srpski mediji 1991 god objavili da Hrvatska uvozi oruzje iz Madjarske, preko Drave. I naravno, to nisu sprecavali, naprotiv. To ih je ucvrstilo na vlasti.

 • Da li su ove novine u stanju da objave neki razuman komentar? Po vama su, izgleda, za progon Srba sa Kosmeta jedino krivi Srbi i srpski političari?!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com