Studenti prebijeni u kampusu Novosadskog univerziteta po prvi put u istoriji

Bivša rektorka: Studenti prebijeni u kampusu Novosadskog univerziteta po prvi put u istoriji

“Volela bih da profosori budu svesni da posle studenata i oni dolaze na red”

14. juna 2019

Bivša rektorka Univerziteta u Novom Sadu Fuada Stanković izjavila je večeras da se za šest decenija koliko postoji Novosadski univerzitet nikada nije desilo da studenti budu pretučeni u kampusu univerziteta, kao što se desilo prošlog vikenda, kada su u petak i u subotu pretučena trojica studenata tog univerziteta.

“Možemo samo da zamislimo kako se nakon ovoga osećaju svi naši studenti”, kazala je Fuada Stanković na protestu “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, nije dovoljno da rektor univerziteta samo osudi te napade, već je potrebno da univerzitet u saradnji sa ostalim institucijama preduzme odlučnu akciju, kako bi nasilnici bili sankcionisani a nasilje se ne bi ponovilo.

“Rektor Novosadskog univerziteta ima veliku moć, i on i ostali organi univerziteta odgovaraju i za bezbednost i za sve što se dešava u kampusu univerziteta”, navela je Fuada Stanković.

Profesorica Beogradskog univerziteta Biljana Stojković kazala je da bi volela da nadležna komisija tog univerziteta utvrdi činjenicu da je ministar finansija Siniša Mali plagirao doktorat.

“U suprotnom, kroz lažne i kupljene diplome i plagirane doktorate nastaviće da šalju poruku da obrazovanje ne vredi, da ne morate da znate ništa, da možete slobodno da gledate glupave rijalitije”, kazala je Biljana Stojković.

Prema njenim rečima, prebijeni su studenti koji ne žele da ćute i ne žele da kleče.

“Volela bih da profosori budu svesni da posle studenata i oni dolaze na red. Zato treba da napravimo solidarni živi zid u odbranu znanja, škola i univerziteta”, rekla je Biljana Stojković.

Pretučeni student novosadskog Filozofskog fakulteta Dejan Bagarić rekao je da je solidarnost sa žrtvama nasilja važna u borbi protiv “sila zla”.

On je oštro kritikovao čelnike Grada Novog Sada jer se nisu oglasili povodom prebijanja studenata, već “ćutanjem odobravaju nasilje”.

Podsetio je da je Novi Sad ove godine Omladinska prestonica Evrope a 2021. je Evropska prestonica kulture i dodao da glavnom gradu Vojvodine “ne služe na čast” takvi incidenti.

“Fizičko nasilje nad neistomišljenicima je fašizam. Gušenje slobode medija je još jedna odlika fašizacije društva”, rekao je Bagarić.

Studentkinja Ana Mirkajlović kazala je da činjenica da su pretučena trojica studenata predstavlja poruku svim građanima da nisu bezbedni.

“Žele da nam pošalju poruku da treba da se plašimo. Živimo u državi u kojoj je normalno imati lažnu diplomu, ali je opasno kritički misliti”, ocenila je Ana Mirkajlović.

Student Brajan Brković rekao je da je nasilje svuda oko nas. “Institucije su zaćutale, univerziteti su jedva ispustili šapat. Ali, rodila se solidarnost”, poručio je Brković.

Nekoliko stotina učeniska protesta držalo je u rukama letke na kojima je pisalo “Stop nasilju”. Građani su nosili zastave Srbije, kao i plavu zastavu sa natpisom “Novi Sad slobodan grad”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Pretraga po kategorijama

Google Pretraga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *