5G mreža

Brzi 5G neće tako brzo

Iako je 2019 godina najavljivana kao početak rada globalnih 5G mreža i ultra brzog interneta – to se ipak neće desiti tako brzo.

Foto: Pixabay/Ashirova0
Jedan od glavnih razloga je trgovinski rat između SAD i Kine, kao i zabrane za prodaju opreme Kineskom gigantu Huaweiju. Iako postoji nekoliko drugih proizvođača opreme za 5G – Nokia, Broadcom i Alcatel Lucent, nijedan nema kompletan portfolio uređaja potrebnih za izgradnju 5G mreža kao Huawei.

Američki provajder AT&T je pustio probnu 5G mrežu u velikim gradovima širom Sjedinjenih Država, ali sa pomešanim rezultatima – snaga signala i kvalitet download-a značajno variraju.
I Britanski operater BT najavljuje svoju 5G mrežu „do kraja godine“, a za sporost u uvođenju novog standarda okrivljuje – nedostatak 5G uređaja.
Inače, na tržištu trenutno ima samo nekoliko 5G kompatibilnih smartfona koje prave Samsung, Vivo, OnePlus i Xiaomi. Ostali proizvođači planiraju da predstave 5G uređaje do kraja godine.
Ne žuri se ni Američkom gigantu Eplu – prvi 5G iPhone modeli neće na tržište pre druge polovine 2020 godine.

Povezani tekstovi

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com