5G mreža u eksperimetalnoj fazi

Radunović o 5G mreži: Bićemo više okruženi zračenjem, ali ne mora da bude jače

“5G mreža koriti isti spektar kao ostale, ali će imati više baznih stanica i uređaja i bićemo više okruženi zračenjem, ali ono ne mora biti jače, može biti manje”, objašnjava direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije u Diplo fondaciji Vladimir Radunović.

U Srbiji je počela eksperimentalna faza pete generacije mobilnog interneta – 5G. ipak, priču o 5G mreži i u svetu i u Srbiji prate navodi o njenoj štetnosti po životu sredinu.

“Teško da će bilo ko moći da vam da dokazan odgovor. Ono što se zna je da taj spektar zračenja koji se koristi, ono što je dokazano je da ima tehničke efekte, zagreva telo, kožu, ima studija koje to povezuju s nepolodnošću, s blagim uticajem na mozak. Postoje razne studije koje povezuju, ali i ne povezuju to zračenje s rakom, i neki zaključak koji SZO iznosi je da postoje indicije ali nemamo dokaze”.

Radunović kaže da zato regulativa mora da bude što stroža i da se poštuje.

“U smislu kolika je dozvoljena snaga tih baznih stanica a da nema uticaja na zdravlje, da se ti standardi propišu i poštuju. Ali i mi da budemo pametni kad ih koristimo. Treba smanjiti korišćenje uređaja uz glavu, treba biti oprezan dok ne dobijemo više informacija. Treba izbeći tu dramu, hajde sve to da ubijemo, treba biti oprezan ali ne treba odbaciti tehnologiju, jer nam tehnologija pomaže i u zdravstvu”.

Kako kaže, na delu je novi talas bunta u kome možemo videti nepoverenje u nauku i zdravstvo, što je posledica korupcije, ali, navodi, moramo da se odupremo i tražimo činjenice da bismo bili na pravom putu.

Vladimir Radunović je objasnio šta će nam doneti 5G mreža.

“Moći ćemo da daunloudujemo film za sekundu, ona nudi civilizacijski preokret, omogući će da se pametni uređaji oko nas povežu. recimo, mogu da podesim klimu da se uključi, moj auto kad me pokupi da javi mojoj klimi, a ona će javiti kadi da napuni vodu s pravom temperaturom. Semafor i znaci mogu da komuniciraju s vozilima. Da neki senzori na našem telu prenose upozorenje doktorima. 5G mreža ima mnogo veći broj uređaja s kojima može da se poveže i mnogo manje kašnjenje. Stvoriće okruženje pametnih stvari i to je uvod u veštačku inteligenciju”.

On navodi da je jako važno da prihvatimo inovacije, ali uvek kad to radimo moramo da se bavimo i političkim okvirom za bezbednost, privatnost, etiku.

“Vidimo politizaciju svega, imate bojazan da jedna država može da vas špijunira ili da vam sruši neke mreže. Tu nije u pitanju samo Huavej već i svi uređaji, mi ne znamo šta je u njima i kome da verujemo. Drugo je pitanje privatnosti, svi ti uređaji će skupljati gomilu podataka o nama. Kome će ti podaci dospeti u ruke”.

Radunović misli da će 5G mreža brzo zaživeti u Srbiji, ali da nam je potrebno okruženje koje “može to da svari”.

“Sve i da se uvede sutra u Srbiju osetićemo tek kada tržište tih pametnih stvari zaživi. Ja vidim da će to biti za par godina da počne da zaživljava, a tek za 5+ godina ćemo videti civilizacijski iskorak”.

Tagovi:

Radunović o 5G mreži: Bićemo više okruženi zračenjem, ali ne mora da bude jače

“5G mreža koriti isti spektar kao ostale, ali će imati više baznih stanica i uređaja i bićemo više okruženi zračenjem, ali ono ne mora biti jače, može biti manje”, objašnjava direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije u Diplo fondaciji Vladimir Radunović.

Ostavi komentar

Tosa

Mi smo poligon na kome ce se stetnost ove mreze dokazati. Svi cemo ici na onkologiju. Al vazno da cemo protivzakonito moci da skidamo filmove. Mi vec u Beogradu zivimo u mikrotalasnoj rerni.Stanica 5G je vec postavljena u zvezdarskoj sumi.

Spanulis

@Marko @Eki Slazem se sa vasim komentarima, poentirali ste!

Mr.ki

Isto kao i osiromašeni uranijum i bombardovanje,ništa ne vidimo i ne osećamo i ne možemo da dokažemo,a umiremo od raka ko zečevi !

Neksiko

Dosta više teorija zavere, od osiromašenog uranijuma se ne dobija kancer, malo se informišite. Rak dobijamo jer smo šampioni u konzumiranju duvana, jedemo nekontrolisanu hranu punu pesticida, imamo termoelektrane koje su sampioni emisije sumpor dioksida u vazduh. Ali najlakse je optuziti strani faktor…

Ja

Samo još kanalizaciju da sredimo i top smo

vlada

Imaćemo 5G kanalizaciju.

Marko

“5G mreža koriti isti spektar kao ostale…”…molim??? 4G mreza radi na frekvencijama do 2,5 Ghz, dok 5G mreza radi na frekvencijama do 95 Ghz. I time prodire u tkivo coveka i izaziva promene na celijskom nivou. Ako se narod ne bude pitao, tj. ne bude mogao da utice na postavljanje 5G baznih stanica, treba se seliti iz grada.

Eki

A sta fali 4g? Sto moram za sekund da skidam film?

vlada

Za strim u 4k rezoluciji 4g mreža je spora,Japanci imaju tv programe i u 8k rezoluciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *