U Srbiji bez komentara?

Demonstracije u Hongkongu ne jenjavaju, na zgradi policije razbijena stakla

Demonstracije u Hongkongu ne jenjavaju, na zgradi policije razbijena stakla Izvor: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

U Hongkongu su se nastavile masovne demonstracije koje su mirno počele, ali su ponovo postale nasilne.

Masa je prvobitno protestovala u dva dela grada, da bi se potom spojila i napala policijsku stanicu kamenicama, uz pomoć praćki. Vlasti su saopštile da su na zgradi policije razbijena mnoga stakla.

Pošto je policija bacila suzavac, demonstranti u crnoj odeći i sa žutim šlemovima premestili su se u deo Hongkonga s luksuznim prodavnicama.

Tu je policija više puta bacala suzavac i uglavnom uspela da potisne masu, ali su neki demonstranti odoleli i uzvratili, bacajući na policajce kanistere sa suzavcem, jaja i drugo što im je došlo pod ruku.

Demonstranti su danas podizali barikade i blokirali puteve i na pola sata potpuno blokirali prilaze glavnom tunelu u Hongkongu, zbog čega su stajale stotine automobila i autobusa.

Policija je saopštila da je uhapsila 20 demonstranata zbog nereda koji su izbili posle jučerašnjih protestnih šetnji. Policija je navela da su neki od njih bacali “molotovljeve koktele” i policajce gađali ciglama, bocama i drugim predmetima, odbijajući da se raziđu.

Protestni pokret u Hongkongu, autonomnoj kineskoj teritoriji, ne pokazuje znake slabljenja ni posle dva meseca demonstracija na kojima građani traže direktne izbore i veću odgovornost vlade.

Demonstranti tvrde da vlast u Pekingu i hongkonška vlada Keri Lam umanjuju građanske slobode i političku autonomiju Hongkonga, obećanu 1997. godine kada je Velika Britanija vratila Kini upravu nad tom teritorijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *