Građani lete na krilima sreće kao Er Srbija?

Otvoreno pismo Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije

Dajte da i građani lete na krilima sreće kao Er Srbija

Poštovana,

Foto: Medija centar Beograd

U javnim izjavama i objavljenim tekstovima tvrdim da nacionalna aviokompanija Er Srbija od svog osnivanja prima izdašnu državnu pomoć, da je ta pomoć maskirana raznim eufemizmima i da bi bez takve državne pomoći kompanija poslovala s gubicima.

Vi ste, s druge strane, u svojoj nedavnoj izjavi bili decidirani: „Vlada Republike Srbije nije dala ni jedan jedini dinar, evro, dolar ili bilo koju valutu, dakle ni jedan jedini za subvencije za Er Srbiju. To što kritičari čitaju kao prihod, to se računovodstveno vode dugovi koje smo preuzeli od JAT-a. Do 2023. će se u njihovim finansijskim izveštajima to pojavljivati svake godine zato što su to dugovanja koja su bila od JAT-a“.

Tvrdnje nam se bitno razlikuju. One ne bi trebalo da ostanu predmet privatne polemike, jer je u pitanju javni interes.

Da li Er Srbija prima državnu pomoć i da li je sposobna samostalno da zarađuje profit na tržištu ozbiljna je tema, razumljivo je veliko interesovanje javnosti a postoji i neprijatna tužba pred evropskim institucijama protiv države Srbije da daje pomoć svojoj aviokompaniji. To su teške optužbe, a i eventualna kazna mogla da bude mnogo teška. Na primer, da Er Srbija vrati do poslednjeg dinara svu državnu pomoć koju je do sada dobila. A za koju Vi kažete da je nije dobila.

Zato kao predsednica Vlade Republike Srbije imate odgovornost i obavezu da javnosti pokažete ISTINU. Pre svega zbog toga što se oko Er Srbije, kao zajedničkog projekta naše države i Etihada, „vrti“ prilično veliki novac građana-poreskih obveznika i neprestano se šire mnoge mistifikacije.

Saglasićete se da je u interesu Vaše Vlade i da je važno sa stanovišta javnog interesa da se već jednom stavi tačka na kontroverze oko državne pomoći nacionalnoj aviokompaniji i zapuše usta kritičarima ali i tužiocima koji tvrde da je Vladina pomoć Er Srbiji neprimeren državni intervencionizam. Nećete valjda ISTINU prvo da saopštite u Briselu pred tužiocima i arbitrima a ne u Beogradu pred građanima-poreskim obveznicima čijim novcem se pomaže uspešno poslovanje Er Srbije.

Građanski red i demokratsko vaspitanje nalažu da domaćoj javnosti kažete to što Vi kao predsednica Vlade znate o prirodi državne pomoći Er Srbiji, da to argumentujete dokumentima i dokazima. Jednostavno, da potkrepite Vaše nedavno izrečene javne tvrdnje. Dajte ISTINU „na sunce“ pa da se, zajedno s Vama, raduju svi građani-poreski obveznici Srbije. Ako je tačno to što tvrdite, zar i svi građani ne treba da se raduju uspesima Er Srbije. Složićete se, oni su to zaslužili, njihove pare trošite – svejedno da li na otplatu dugova Jata ili na državnu pomoć Er Srbiji.

Javno saopšteni dokazi najbolje će zapušiti usta i konkurenciji koja je Vašu Vladu optužila za podržavanje i podsticanje nelojalne konkurencije, s namerom da u Briselu umanji uspehe Er Srbije za koje Vi kažete da su neupitni.

Zbog toga Vam predlažem da javnosti pokažete sledeća dokumenta i dokaze:

– Zakon o preuzimanju obaveza privrednog društva Air Serbia prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba i pretvaranje tih obaveza u javni dug Republike Srbije i pojedinačne odluke Vlade koje prate sprovođenje tog Zakona

– ugovor između Vlade Srbije i Er Srbije o regulisanju dugova Er Srbije (u koje su uključeni stari dugovi Jata do 2012. godine i Er Srbije do ulaska Etihada i stvaranja zajedničkog preduzeća)

– odluka Nadzornog odbora Er Srbije kojom prihvata taj Ugovor

– odluka Vlade kojom se dugovi Er Srbije prenose u javni dug države Srbije

– plan Vlade po kome svi poverioci treba da se namire u dve rate – 31.12.2014. i 31.3.2015 godine. Ako je tačno, zašto se sada spominje 2023. godina kao kraj otplate dugova Er Srbije. Ko je i kada odlučio da se produže rokove

– spisak usaglašenih poverilaca Er Srbije koji su usvojeni na nadležnim organima Er Srbije i Vlade

– spisak usaglašenih poverilaca (domaćih i stranih) i nominalni iznos dugovanja sa datumom usaglašavanja

– spisak državnih poverilaca sa spiskom i iznosom usaglašenih potraživanja (Aerodrom Nikola Tesla, NIS, Srbijagas, EPS, Jat tehnika, Poreska uprava, Fond za razvoj, državne banke…)

– spisak ostalih poverilaca i iznos usaglašenih potraživanja (Direktorat civilnog vazduhoplovstva, SMATSA, privatne banke…)

– koliki je odobren diskont na potraživanja od strane poverilaca posle usaglašavanja dugovanja

– koliko je država kao poverilac otpisala (deo ili celinu) svojih potraživanja prema Er Srbiji (kao u slučaju RTB Bora, Srbijagasa…).

– koliko i kome su država i Er Srbija otplatili dugova Er Srbije (pre ulaska Etihada u zajedničko preduzeće) zaključno sa 31.12.2018. godine

– koliko je dugovanje Er Srbije (pre ulaska Etihada u zajedničko preduzeće) ostalo neisplaćeno zaključno sa 31.12.2018. godine

– plan otplate preostalih dugova sa spiskom poverilaca i iznosom potraživanja. Taj dokument prikazati tako da se nedvosmisleno vidi koje će poverioce servisirati država a koje Er Srbija u narednom periodu.

Složićete se samnom da Vlade od 2012. godine do danas nemaju odgovornost za kumulirane dugove Jata, odnosno Er Srbije pre formiranja zajedničkog preduzeća s Etihadom. Jasno je da su odgovorne Vlade posle 2012. godine preuzele obavezu da nastale dugove usaglase s poveriocima i da ih u skladu s tim dogovorom uredno servisiraju. Zato Vi treba javnost da upoznate s planom i dinamikom servisiranja tih dugova, posebno kad to čine (otplaćuju) država i Er Srbija posle 2014. godine. Objavljivanjem ovih dokumenata prekinuli bi ste sve špekulacije o poslovanju Er Srbije.

Verujem da delite moje mišljenje da javno obelodanjivanje navedene dokumentacije ne ugrožava poslovnu i državnu tajnu s obzirom na period njihovog nastanka i sadašnji uticaj na poslovanje Er Srbije.

p.s.

Javnost bi pozdravila odluku Vaše Vlade da na identičan način obelodani spiskove poverilaca, iznose dugova i način njihovog servisiranja za Železaru Smederevo, RTB Bor i Srbijagas. Uveren sam da će Vaša odluka da to učinite znatno uvećati kredibilitet Vlade i transparentnost njenog rada.

Autor je novinar

Povezani tekstovi

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Nema nista od toga da pokazu dokumente. Prvo ce malo da muca, pa onda aaaaa, pa mmmm i okrenuce pricu na drugu stranu, mrze nas, strane agenture mozda i neki rat u najavi, i dodjose izbori. Tada nema da silaze sa malih ekrana i da pricaju kako nikad nije bilo bolje, i od te tuzbe i tih papira ako dodje neko drugi na vlast ima da se cese gde ga ne svrbi, ali daj boze da dodje neko drugi pa cemo videti

  2. Zasto bilo koja vlada mora da plac dugove prethodne? Zasto otplacujemo kredite ostale od Tita ili Slobe? Šta bi se desilo da ne platimo dugove?

  3. Pa kako da odgovori, kada je otisla kuci (u Hrvatsku) da se sunca i kupa. Gde sad da se bavi donacijama Er Srbiji. Kada dodje iz svoje u nasu zemlju odgovorice. Mislim kazace valjda nesto (manje, vise) smisleno. Znamo da je uvek bila jasna:)

  4. Ja sam Er Srbijom letela za Jerusalim, Rim i Istanbul, ni na jednom letu nije bilo vise od 20 putnika. Ne treba biti mnogo pametan i videti da je Er Srbija cist gubitas! Ana verovatno ces se jednog dana stideti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com