Novi protest “1 od 5 miliona”

Novi protest “1 od 5 miliona”, ostavljene poruke isped Predsedništva

Novi protest "1 od 5 miliona", ostavljene poruke isped PredsedništvaIzvor: Strahinja Marušić

Protest “Jedan od pet miliona” održava se 37. put u Beogradu. Iako nije bilo planom predviđeno da protestna šetnja prođe pored Predsedništva Srbije, kolona građana je mimo najvljene rute tuda ipak prošla.

Oko zgrade Predsedništva učesnici protesta raširili su, po zemlji, panoe na kojima su ispisanje 42 preporuke za slobodne i fer izbore.

Ispred zgade je, kao obezbedjenje, šest pripadnica vojne jedinice Kobre.

Učesnici protesta su, nakon što su ostavili ove svoje poruke, nastavili ka zgradi Radio televiziji Srbije.

Sa protesta je, jedan od njegovih organizatora, Srđan Marković, pozvao na bojkot predstojećih izbora, zakazanih za proleće i rekao da nema pregovora i okruglih stolova sa predsednikom Srpske napredne stranke i države Aleksandrom Vučićem.

“Izbori će izgledati kao kad su nas tukli u subotu ispred zgrade Predsedništva”, rekao je Marković, podsetivši na događaje tokom prethodnog protesta Jedan od pet miliona.

Marković je poručio Vučiću da nema potrebe da se plaši “jer ga niko neće tući”. On je rekao da je Vučić “uzurpirao vlast, bojkotuje zdrav razum, bojkotuje sve nas i zato nema pregovora ni okruglih stolova jer mi volimo Srbiju”.

Prema njegovim rečima, u ovakvoj atmosferi u društvu nije moguće da postoje fer izbori.

“Razoktićemo sve laži i prevare i za sve lopovluke ćete ići u zatvor, tako će se u Srbiji početi da se vrednuje profesionalizam”, rekao je on.

Organizatori protesta saopštili su da je današnje okupljanje, 37 po redu u Beogradu, posvećeno borbi protiv nasilja i prebijanja nesitomišljenika vlasti, rodne ravnopravnosti ali i ponižavanja vojske koje sprovodi Vučić. Organizator je podsetio da su Markovića proše subote “pripadnici vojne policije Kobre udarili i prebacili preko ograde ispred zgrade Predsedništva”.

Isped Predsedništva ograda je uklonjena, a ispred zgade danas su raspoređene pripadnice Kobri, kako je predsednik Srbije prethodno i najavio.

Iako nije bilo planom predviđeno da protestna šetnja prođe pored Predsedništva Srbije, kolona građana je mimo najvljene rute tuda ipak prošla.

Okupljeni nose transparente “AV kriješ se iza žena. Izađi na dijalog”, “Pljačka penzionera nije reforma”, “Stop lažima, budi normalan”, “Otrovne kobre gamižu”, “Kurjačićeve kobre biju”, “Prevaranti vraćajte otete pare penzionerima” i fotografije obezbeđenja ispred predsedništva na kojima je pisalo “Ovi su tukli ljude”.

Među okupljenima su i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *