Reakcija

Hvala psihijatrima, dovoljno su rekli o Vučiću

Kada je Nenad Kulačin vragolasto čikao celu jednu uglednu profesiju zbog kukavičluka (Danas, 3. septembar, „Zašto ćute psihijatri“) verovatno nije očekivao reakciju, a pogotovu ne ekspresnu i briljantnu analizu iskusnog psihijatra, doktorke Dragice Stanojlović (Danas, 5. septembar, „Zato ćute psihijatri“).

Ona se, doduše, ogradila tvrdnjom da se psihijatrijska dijagnoza postavlja „u direktnom kontaktu sa klijentom“, što u istoj meri važi za hirurga koji iz tramvaja vidi nož duboko zaboden u trbuh nekog nesrećnika.

Hirurgu je čak i iz daljine jasno, kao i psihijatru u našem slučaju, ali i trezvenim posmatračima, da čoveku nije dobro, mada će sve detalje utvrditi pregledom. Tako je i čitaocima bilo lako da u osnovnim crtama skiciran Vučićev psihopatološki portret uporede sa opisima u udžbenicima i povežu ih sa odgovarajućim okvirnim dijagnozama u šifarnicima (poznatim kao MKB-10 i DSM-5).

Doktorka Stanojlović se s pravom poziva i na svetinju lekarske tajne. Naime, čak i kada je konzilijumski obavljen potpuni pregled, neetički je izlaziti u javnost s dijagnozom (za razliku od komentarisanja svima dostupnih pojava). Ovo ograničenje u velikoj meri važi i kad se veruje da bi obelodanjivanjem nečijeg mentalnog oboljenja bio zaštićen društveni interes.

Poučno je u tom pogledu iskustvo iz SAD. Kada se 1964. tamo pojavio konzervativni predsednički kandidat Bari Goldvoter, skoro polovina (49 odsto) od preko 2400 psihijatara izjasnila se da je on nesposoban za posao. Neizvesno je da li je baš zbog toga propao na izborima, ali je pokrenuo sudski postupak protiv časopisa koji je objavio taj podatak i dobio novčanu kompenzaciju od 75.000 dolara.

Posle ovog iskustva Američko psihijatrijsko udruženje donelo je tzv. Goldbergovo pravilo. Po njemu psihijatar, kada su u pitanju javne ličnosti, može načelno da iznosi svoja stručna znanja, ali je neetično da nudi svoje profesionalno mišljenje ukoliko nije obavio pregled i nije dobio odgovarajuću autorizaciju (čitaj, saglasnost pacijenta). Taj stav je decenijama poštovan, sve dok 2015. Donald Tramp nije najavio svoju nameru da se kandiduje za predsednika SAD. Časopis Vaniti fer je intervjuisao stručnjake, od kojih su mnogi zvonili na uzbunu, navodeći da je u pitanju školski primer narcističkog poremećaja ličnosti.

Atmosfera se zaoštrila naredne godine, kada je Tramp zvanično postao predsednički kandidat svoje stranke. U stručnoj literaturi i laičkim medijima traženo je da se ukine Goldbergovo pravilo, jer sputava moralnu obavezu „doktora za dušu“ da ukažu na opasnost iz domena svoje ekspertize. S druge strane, upozoravano je na mogućnost da psihijatri zloupotrebe svoja znanja, uz konstataciju da su do naroda jasno doprle sve poruke i da može slobodno da odlučuje.

Polemike će se tek zahuktati pred Trampov drugi mandat, ali je na nama da uočimo razlike. Amerikanci mogu da se smatraju relativno dobro informisanima, ali to ne važi i za našu javnost. U uslovima skoro potpune medijske blokade i izbornih manipulacija anegdotskih razmera, mi smo u situaciji kao Italijani i Nemci sredinom 1930-ih godina. Da su tada tamo održani „slobodni“ izbori, njihove vođe bi još daleko ubedljivije pobedile nego vladajuća stranka kod nas poslednjih godina.

Vredi podsetiti na reči doktorke Stanojlović o Vučiću, „čije ponašanje odavno nije usklađeno sa realnošću“ i „izaziva društvenu devastaciju“, pa je teško da se „ostane emotivno miran pred tolikom količinom laži, neprimerenih uvreda, potiranja realnosti i pokušajima da se sve to predstavi kao nepobitna istina“.

Ona nastavlja da „Predsednik svakodnevno eksponira sopstvenu ličnost bez ikakve samokontrole i samospoznaje“ i da se već skoro tri decenije trudi da „senzacionalističkim izjavama i socijalno neprimerenim ponašanjem skrene pažnju na sebe“. Sledi i ubitačni opis vođe: „Egocentričan je, narcisoidan, sa nesavladivom potrebom da uvek bude u centru pažnje. Promenljivog je raspoloženja, bez empatije. Sklon je teatralnom ponašanju i dramatizaciji. Ne podnosi kritiku niti drugačije mišljenje. Neprijatne situacije ili emocije duboko potiskuje, tako da ne mogu da se probiju u njegovu realnost. Ona je modelirana imaginacijama i fantazijama“.

Nisam još sreo psihijatra koji bi osporio navedene konstatacije, ali bi mnogi za nemedicinsku, laičku javnost dali dva dopunska razjašnjenja. Prvo, nije reč o potpunom napuštanju realnosti, kakvo odlikuje najteža psihička oboljenja, te onemogućuje socijalno funkcionisanje, već kako doktorka Stanojlović precizira, o selektivnom otklonu od neprijatnih situacija njihovim potiskivanjem. Drugo, njene kolege poslovičnu i već karikaturalnu samozaljubljenost vođe dodatno oslikavaju sa dva prideva, pa ona postaje maligni nekontrolisani narcizam, što je inače izraz teškog poremećaja ličnosti.

Ne treba biti psihijatar, pa ni lekar opšte prakse da bi se na osnovu neobaveznog praćenja medija došlo do takvih zaključaka. Jedan pravnik, inače profesor univerziteta (kategorija građana koja, nažalost, predstavlja jarko crvenu maramu za sadašnju vlast) opisuje Vučića kao ucenjenog čoveka, što je takođe opšte mesto, imajući u vidu okolnosti pod kojima je doveden i obaveze kojih se prihvatio. Na to se nadovezuju psihijatri, videći u njemu „kao ako“ ličnost (engl. „as if“ personality, a srpski, u slobodnom prevodu, slugeranjsku ličnost). Reč je o ponašanju opisanom pre 85 godina, a primenjivom na osobe koje se vladaju kao da su dobro prilagođene, ali moraju da čine ono na šta su se obavezale, pa su nesposobne za autentično ili spontano držanje.

Naši najvrsniji psihijatri prepoznaju u tom pogledu jednu neobičnost. Vučića su decenijama odlikovali ispadi koji su se skladno uklapali u njegov psihopatološki profil. Sada je povremeno na delu ponašanje koje ranije nije primenjivao. Ono je tako vešto režirano da se veruje da su modelatori vrhunski strani stručnjaci, okupljeni oko Blera, Šredera i ostalih srpskih „prijatelja“. Treba li pogađati da li oni rade u svom, Vučićevom ili našem interesu?

Autor je epidemiolog, redovni profesor univerziteta u penziji

Povezani tekstovi

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. „As if“ se prevodi kao „kao da“ („Iako je novembar, napolju je vrućina KAO DA je juli“.
  „Kao ako“ je jezički besmisleno.

 2. Dakle, epidemiolog Radovanović ponovo nastupa.

  Nakon tvrdnji da osiromašeni uranijum ne izaziva rak, epidemilog sada potvrdjuje da se psihijatrijske procene, bez dijagnoze, mogu javno objavljivati bez saglasnosti osobe na koju se to odnosi.

  Najpre par reči o uranijumu, jer je važan kontekst ovoga što je danas napisano: a) nije reč o delovanju samo osiromašenog uranijuma već je reč o delovanju municije izradjene na bazi osiromašeno uranijuma, a da niko živi, pa ni epidemilog, nezna čega tu još ima – ima, naprimer, i plutonijuma, što je javno potvrdjeno. Plus, deluju i substance (oksidi, …) koje se stvaraju tokom eksplozije. Plus, epidemilog nije naveo naučne reference koje ukazuju na ono što on priča, niti je naveo da ima neko praktično iskustvo u radu sa osiromašenim uranijumom. Mogao je da kaže šta misli o nalazu u Italiji: „…Istražna komisija italijanskog parlamenta prošlog meseca objavila zaključak da „postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja od najtežih bolesti italijanskih vojnika koji su bili u misijama na Kosovu, u Bosni, Iraku i Avganistanu“. Ni reči o tome, tako da se čovek mora da zamisli od kuda i kako je to smislio. Epidemilog ne reče ni reči o stanju na jugu Srbije, odakle dolaze vesti o obolevanju velikog broja gradjana.
  Otužno je da je posledica takvog mišljenja lavina ispucavanja u našim tabloidima.

  A sada još par reči o javnim objavama lekarskih dijagnoza. To što izreče ovaj epidemilog i gospodja iz Vršca je naveći ponor u koji je naša medicina mogla da propadne. Nevidjena bruka. Pa što ne rekoše da javno treba objaviti psiho profile SVIH javnih radnika, pa i njihove, pošto evo javno nastupaju.

  1. Lepo je što uredništvo svakome dozvoljava da se iskaže, ali ove nesuvislosti zaista ne zaslužuju odgovor. Autor je i sam svestan svojih skromnih mogućnosti poimanja, pa se ponaša kao Kočićev „glas iza bureta“. To je jedino razumno što je uradio, jer se neće brukati pred decom i komšijama.

   1. Ne znam zasto bi trebalo dr. Radovanovicevo pisanje o osiromasenom uranijumu povezivati sa pisanjem o ovoj temi? Sa njegovim misljenjem o uranijumu moze se neko slagati ili ne slagati ali ne treba mu oduzimati pravo da se izjasnjava i o misljenju psihijatara o osvemu pa cak i o predsednicima drzava. U potpunosti je prihvatljivo da strucnjaci raznih profila, pa i psihijatri, imaju pravo da iznose svoja misljenja i da ih obrazloze ali svakako da nemaju pravo da nesto sa sigurnoscu kon statuju ako nisu imali direktan dijagnosticki kontakt sa pojedincem.

 3. Jos u vreme kada su stigli izvestaji Fridom haus-a i Evropske komisije (5. juna), na FB sam napisao: Vreme je da Udruzenje psihijatara Srbije kaze koju rec i preduzme odgovarajuce mere.
  I niko ne moze da me ubedi da je to protivzakonito i neizvodljivo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com