Marija Lukić

Marija Lukić: Podrška u nekoliko gradova u Srbiji u fotografijama

podrška za mariju lukić beograd

BBC

Verujem ti, Sram vas bilo 15.000 puta, Pravda za Mariju Lukić – neki su od transparenata koji su u sredu dočekivali zaposlene ispred Ministarstva pravde.

Ispred ove institucije i još nekoliko gradova u Srbiji organizovan je Protest podrške Mariji Lukić, koja vodi proces protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića poznatijeg kao Jutka, zbog seksualnog uznemiravanja.

Aktivistkinje organizacija mreže Žene protiv nasilja okupile su se u Nišu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Beogradu, dok je protest podrške otkazan u Užicu, na zahtev policije.

podrška za mariju lukić beograd

BBC
Skup u Beogradu održan je ispred Ministarstva pravde

Tokom dve godine rada, 15.000 poruka sa telefona predsednika opštine Brus stiglo je njegovoj bivšoj sekretarici Mariji Lukić.

Dokaze za navode o seksualnom uznemiravanju, pretnjama i mobingu koje je trpela od bivšeg nadređenog Milutina Jeličića, Marija je uz tužbu priložila sudu, a jedan deo prethodno je objavila na svom Fejsbuk profilu u martu 2018. godine.

Ubrzo potom, kontaktirala su je četiri muškaraca i, uz pretnje likvidacijom, naterala da u njihovom prisustvu obriše objave spornih poruka sa društvenih mreža, izjavila je ranije za BBC na srpskom Marija Lukić.

podrška za mariju lukić beograd

BBC
U Beogradu je rečeno da je ovaj skup kojim se podržava da sve žene koje trpe nasilje to i prijave

Marija je podigla tužbu zbog uznemiravanja, a nakon toga je ostala bez posla, a lokal njenog supruga je zatvoren.

Skupovi podrške u sredu organizovani su povodom nastavka ročišta pred Osnovnim sudom u Kruševcu.

„Osim Marije Lukić, tužbu protiv Jeličića podnelo je još šest žena iz Brusa, ali je javno tužilaštvo te tužbe odbacilo kao neosnovane. Nakon iznošenja optužbi, na Mariju i žene iz Brusa počinje hajka pristalica i osoba bliskih Jeličiću, koja se ogleda u pretnjama, uvredama, nipodaštavanju tužilja“, navodi se u saopštenju povodom skupova podrške.

skup u nišu

Južne vesti/Jovana Adamović
Okupljanje u Nišu

Suđenje je počelo u Brusu, ali je na zahtev advokata Marije Lukić premešteno u Kruševac.

Mreža Žene protiv nasilja saopštila je da slučaj Marije Lukić i drugih žena iz Brusa nije usamljen i da su seksualnom nasilju, uznemiravanju i govoru mržnje, svakodnevno izložene žene u Srbiji, uključujući i žene iz javne sfere i politike.

skup u nišu

Južne vesti/Jovana Adamović
Niš se pridružio akciji

Skupovima u više gradova, aktivistkinje su želele da ukažu na ovaj problem i stigmu s kojom se žene suočavaju.

skup u palanci

BBC/Tamara Radunović

„Teško je o tome progovoriti naročito u malim sredinama, zbog straha i još veće torture kako njih, tako i njihovih porodica“, izjavila je na skupu u Beogradu Jasmina Nikolić iz Mreže Žene protiv nasilja.

skup u palanci

BBC/Tamara Radunović
Na Trgu heroja u Smederevskoj Palanci okupile su se aktivistkinje iz NVO Femina

Jeličić je sa mesta predsednika opštine smenjen u aprilu 2019. godine, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Skupština opštine Brus mu je vratila odbornički mandat krajem juna.

skup u palanci

BBC/Tamara Radunović
Pravda za Mariju u Smederevskoj Palanci

„Prema istraživanju Misije OEBS u Srbiji, sprovedenom na uzorku od više od 2.000 žena, dve od pet ispitanih žena navele su da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od 15. godine pa nadalje, a 18 odsto je navelo da je doživelo takvo iskustvo u poslednjih 12 meseci“, saopštila je Mreža Žene protiv nasilja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezani tekstovi

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com