Snežana Čongradin

Albanci su nam braća, Vučić i Jeremić nisu

Nismo samo žrtve, imamo i snagu. Imamo snagu žrtve.

A to je snaga koja je neprocenjiva, koja dostiže ono što snaga moćnika i onih koji žrtve čini žrtvama nikada neće dostići. To je snaga koja ne mora ni da se ispolji da bi to bila, a kada to učini, dovoljno je vrlo malo da pokosi pred sobom sve nasilnike i njihove posledice u svetu.

Bar za trenutak. Da izrazi vanrednost i pokaže neopisivu lepotu i smisao. Donekle. Jer, može se posmatrati i iz drugog ugla, razume se. Kao patetika i bezvrednost zalaganja bez smisla, koja dobre i poštene ljude, bez ikakve odgovornosti i zasluge gura na dno života. Egzistencijalnog, pre svega.

Potom i moralnog. Ili je redosled obrnut. Međutim, kada je reč o gladi, nije ni važno. Ovde je, zapravo, o tome i reč. S obzirom na to da živimo u jednom od najsiromašnijih društava u Evropi.

Žrtve ratnih zločina, genocida, etničkih čišćenja koje je, tokom devedesetih, sprovela u ime građana Srbije ovdašnja, ali i tadašnja vlast, učinila ih je čistim nasiljem, medijskom propagandom, direktnim zastrašivanjem i ucenom žrtvama toliko teškim da stoje odmah ispod neposrednih žrtava grozota ratova u kojima je srpska politička, kulturna i obrazovna elita učestvovala, priredila ih.

Stoga, zgražavanje dela ovdašnje javnosti nad grupom nesrećnika koju su se okupili nedavno da skandiraju protiv porodice koja je izgubila sina na radnom mestu u neobjašnjivim okolnostima, prvenstveno onim, koji se odnose na neodgovorne poslodavce i njihovim upriličavanjem nebezbednih radnih uslova, ili, pak, mržnja koja je izražena prema običnom radniku, „uzbunjivaču“ iz Krušika, koji je izrazio neopisivu hrabrost otkrivajući javnosti jednu od najvećih afera vlasti trgovinom oružjem, trebalo bi da bude usmerena ne na te tragične sudbine, potpuno zavisne od bukvalno svakog dinara koji im vlast dodeljuje.

Već na nasilnike koji su ih, kako devedesetih unesrećili uvlačenjem u ratove i bratoubilačku mržnju, tako i posle petooktobarske revolucije, nastavkom širenja ratno zločinačke propagande i u relativno mirnodopskim uslovima. Međutim, ti nasilnici, koji su prve milione zaradili upravo na ratnom profiterstvu, nisu u fokusu kritičke javnosti sa tog aspekta.

Oni su u fokusu sa tačke koja je i dalje sposobna i dovoljno retardirana da i 2020. godine protiv Vučića skandira, zamislite: Kosovo je srce Srbije.

Reč je o pristalicama onih koji se ispostavljaju kao alternativa Aleksandru Vučiću. Tako jedan od glavnih lidera opozicije protestuje protiv ratno zločinačkog huškača, predsednika Srbije, sledećim izjavama: „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastancima s visokim svetskim zvaničnicima u Ujedinjenim nacijama razgovara o modalitetima međunarodno pravne formalizacije kosovske nezavisnosti i razgraničenju, kao jednom od tih modaliteta“.

Da Jeremić zagovara razgraničenje kao lošu opciju zato što je na ovdašnjim prostorima dosta podela i etničkog razgraničenja, to bi bilo, sa moralnog, životnog, krajnje ljudskog stanovišta – u redu. Međutim, Jeremić, iako mlad političar, ipak je stari nacionalistički lisac, i protiv je toga – zato što se plaši „velike Albanije“, zato što se zalaže za „zamrznuti konflikt“, za nikada rešeno pitanje sa našim, recite šta god hoćete, ali, bratskim albanskim narodom. Međutim, Albanci su naša braća. Vuk Jeremić i Aleksandar Vučić nisu. Aha.

Komentari (16)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. I dalje zelim da postavim isto pitanje kao i do sada: clanak ovakve prirode zaista jeste dobrodosao – ali ne moze biti dobrodosao ako se srpske zrtve ne pomenu u njemu ama bas nijednom… gde su sve te zrtve koje je podneo srpski narod? Koliko nas je ubijeno, prognano, iseceno na delove, organi prodati za ko zna koliko, nigde… NEMA NAS NIGDE… i svi cutite!?!?!?! Sramota… to je sramota!!!

  1. Pominjati srpske žrtve u Srbiji nije nikakva hrabrost niti posebna zasluga. Do juče a bogami i danas većina to još uvek priča, gde god da odeš, kako su Srbi najveće žrtve i kako je genocid izvršen nad Srbima. Znaš ti to dobro al se pravš blesav.

   1. Prema broju stanovnika koje ima Kosovo u odnosu na Srbija, broj zrtava bi bio 3-4 puta veci. To znaju albanci na Kosovu, ali ne i oni u Srbiji.

  2. Dali su zrtve za vas i srbi koji su dosli iz raznih krajeva Srbije i ubijeni dok su ubili, silovali i pljackali u kucama albanaca na Kosovu ?

  1. Tebi Čongradini sigurno nisu braća, ali nisi ni ti njima. Izrekao si „mišljenje“, hajde idi sad malo prebijaj nekoga, raznosi novinare, raseljavaj izdajnike, preti po mrežama i tako te napredne patrijotske stvari.

 2. Članak je dobar. Ne ulazim u to koliko nam Albanci jesu ili nisu braća, ali je nesporna činjenica da su narod sa kojim delimo ovaj prostor i da očekujemo da se svi zajedno jednog dana nađemo u EU. Zbog toga je neophodno da sa njima izgradimo takav odnos koji će i nama i njima obezbediti pristojan život i bolju budućnost. Te priče da oni hoće Veliku Albaniju mogu i ne moraju biti tačne i u krajnjoj instanci i nisu naš problem niti nešto što mi možemo sprečiti ukoliko su priče tačne. Naš problem je kako Srbi žive na Kosovu i Metohiji u situaciji kakva je sada i kakva će i ostati a taj problem mi ne rešavamo nego se politička klima stalno zaoštrava. Ja zaista ne znam kakvu će politiku voditi gospodin Kurti ako postane premijer ali sam apsolutno siguran da je u pravu kada je komentarisao ideju o razgraničenju i rekao da će kakva god granica bude bila u Srbiji živeti i Albanci kao što će na Kosovu i Metohiji živeti i Srbi.

 3. Iako hrabra i valjanomisleća , Snežana je u zabludi sa ovom bratskom „konstatacijom“. Samo jedno pitanje: koliko albanaca misli tako kao vi tj da su srbi njihova braća a Ramuš i Hašim nisu? Kontam da među albancima tako razmişlja samo njihova verzija „kruga dvojke“!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com