„Tri ključne stvari 5G mreže su brzina, pouzdanost i to što povezuje sve“

BIZIT 2019: Država da omogući da se 5G razvije na pravi način

U okviru šeste po redu regionalne i IT BIZIT konferencije, održan je dinamičan panel pod nazivom „5G kontoverze“.

Foto: Screenshot Instagram @pcpressrs

„Tri ključne stvari 5G mreže su brzina, pouzdanost i to što povezuje sve“, zaključio je Rade Vujović, menadžer u Roaming Solutions Grupi.

Centralna tema ovogodišnje konferencije je „Digitalna ekonomija 2020“, a u fokusu su još i softverska poslovna rešenja, upravljanje i zaštitu podataka, kako privatnih tako i poslovnih korisnika, telekomunukacije, 5G tehnologije, digitalizaciju državne uprave i ljudski kapital.

Foto: Pcpress.rs

„5G je nastao iz potrebe za rešavanjem onih stvari koje 4G nije mogao da reši. 5G je vezan za biznis modele koje treba da pokrije, to je mnogo šira priča od 4G. Država treba da prepozna ovu prednost i omogući da se 5G razvije na pravi način“, izjavio je Đorđe Vuksanović, direktor za razvoj proizvoda i upravljanje korisničkim iskustvom u VIP mobile.

Vuksanović je dodao da zemlje EU ulažu veliki novac u implementiranje 5G mreže, jer su njihova društva shvatila prednosti ove inovacije.

„Ako budemo ovu mrežu koncipirali kao revoluciju, nećemo imati problem, ali ako ne bude tako, nećemo moći da budemo konkurentni sa ostalim društvima“, dodao je Vuksanović.

„Revolucija se desila kad je počeo da se koristi telefon, posle 2G mreža, 3G, pa onda 4G. Sada se događa 5G mreža koji je nova revolucija“, istakao je Vujović.

„Napredne industrije u svetu se trude da implementiraju 5G, ako mi budemo kasnili sa implementacijom bićemo u velikom zaostatku, to je kao, da mi oremo sa ralom, a ostatak industrije sa traktorima koji idu 100 na sat. Ako ne budemo brzi, za par godina zaostatak će biti deset puta veći. 5G je nužan i desiće se, ali ne znamo kad“, dodao je Vujović.

Foto: Pcpress.rs

Kroz ceo panel se provlačilo pitanje spremnosti našeg društva da prihvati 5G mrežu, a pomenuto je i „da su se u poslednje vreme pojavili novinski naslovi da ova mreža može da ‘sprži mozak’“. Međutim, panelisti su odbacili ovakve tvrdnje smatrajući ih neistinitim.

Komercijalni direktor u Teri engieneering Jelena Stojanović je naglasila da je 5G zaista revolucija koju ne treba posmatrati samo kao brži protok: “Ovo je disruptorska tehnologija koja menja pogled na kompletan IT. 5G je prilika da telekomunikacione kompanije, ali i čitava biznis scena prekine sa svim postojećim, zastarelim poslovnim modelima.”

Pjer Vučković iz Telenora je istakao da je razvoj 5G u Srbiji vezan za kolaboraciju i saradnju mobilnih operatora, a ne za konkurenciju.

“Terminali dobijaju na svojoj masovnosti, različiti scenariji primene se razvijaju, fiksni i bežični pristup je prvi na toj listi, a druge primene će
dolaziti na listu u zavisnosti od toga kako budemo animirali firme.”

Povezani tekstovi

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com