Rade Klej

Završni račun

Što reko legendarni užički kelner, Rade Klej, hajde, manguparijo, da vidimo šta smo imali u obračunskom periodu 2009 – 2019.

Foto: Stanislav Milojković

Imali smo dakle lošu (i sve lošiju). lažovsku, muljatorsku i lopovsku vladavinu personifikovanu JexS-m Tadićem, koji se – usran od straha da i on ne bude streljan kao Đinđić – posrao na sve što su Đinđić i DS uradili na poslu stvaranja institucija i oslobađanja građana i – pod supervizijom čika Dobrice – krenuo putem kojim se (prividno) lakše ide, a koji vodi i završava u OVOM. Tačka.

Novi red. Nakon što je poseljačio DS – spreman i na kozojepstvo u kome bi zacelo završio da se u poslednji čas nije strmopizdio – JexS i njegove maloumne majke invencije „evropeizovale“ su glavne konkurente, radikale, računajući, valjda, da će tako „evropeizovani“ radikali izgubiti glasove antievropskih glasača koji će, je li, pojuriti u poseljačeni DS. Bio je to moronski zajeb u računu. Glasači radikala idu tamo gde im Vrhovni Radikal kaže. Ako treba na Mars – na Mars.

Sve te muljavine izazvale su (razumljiv i opravdan) revolt u redovima demokratskostranačkog simpatizerstva koje se u jednom momentu unervozilo i požurilo da JexS-u i Co vidi leđa. Debelo je on zaslužio da mu leđa budu viđena, ali nervoza je loš saveznik, pa su beli listići (i ko zna ko još) na vlast instalirali Vrhovno Prevashodstvo, koje je tada bilo isto kao i danas, sledstveno mi nije sasvim jasno šta su nervozna biračka tela očekivala od njega.

Razočarani izgledom Vrhovnog Lica – ne znam, rekoh, šta su očekivali da vide – gorepomenuti građani i simpatizeri su vrlo brzo poželeli da vide i Vrhovna leđa, ali su videli samo poveliki Sebastian Kurtz, pa su se (ne baš energično) okrenuli onima kojima su juče sami okrenuli leđa i u njima počeli da priviđaju spasenje i moralne gromade, svejedno što su ih do prekjuče (i to ne bez razloga) smatrali propašću i moralnim nakazama.

I tu je izbio kurcšlus. Jbg. Taknuto-maknuto, znate posle čega nema kajanja.

E sad, kad bi se tih deset godina mogle sažeti u desetominutni animirani film (u režiji Rada Kleja).

Nakon špice bismo videli krdo izgladnelih magaraca koji u gustoj magli radosno njačući pritrčavaju kradljivcu slame, nazovimo ga X, da bi vrlo brzo – razočarani što im kradljivac mažnjava slamu – panično njačući otrčali drugom kradljivcu slame, nazovimo ga Y, koji slamu mažnjava možda i više od X-a da bi se, onda gladni i razočarani, a da kakvi – ovoga puta još brže – vratili kradljivcu slame X i da bi magarcima (možda još većim od njih) koji im govore „aman, braćo, magarci, slamokradice jedni, slamokradice drugi“ njačući odgovarali – „jeste, ali ovi su opozicija“.

Kad smo već kod magaraca, prisetimo šta „naš narod“ kaže zašto magarce zovu na svadbu, a vi zaokružite jedan od ponuđenih odgovora. 1. da jedu, piju i da se vesele ili 2. da nose vodu.

Komentari (7)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. „Magarci“ su, jelte, isto, što i „polovni ljudi“? Budi Bog s nami – jesmo li ludi ili samo obični ljudi? I onda ti Srbinu brat budi. Ne, nismo svi xy ludi – ima u nas i poštenih ljudi.

 2. Do kurcšlusa je sve tačno. Hrišćanski je da ima kajanja. Pokajanje mora da se zasluži. Tako da Klejev animirani film ne pije vodu. Džaba je nosate na svadbu.

 3. Razbucala bi Marinika te tvoje xy kradljivce slame ko pikslu, ko oca i slinavog sina. Samo još kad bi svi „magarci“ to mogli da vide.

 4. U redu, sve prethodno si mogao da kažeš mnogo kraće: „svi su oni isti“, što i uostalom, stalno ponavljaš, toliko da postaješ stvarno dosadan.
  Samo još da nam kažeš koja je vajda od jalovog ponavljanja toga iz dana u dan? Nameravaš da nam to ponavljaš dok to ne utuvimo u galvu i dignemo ruke od svake ideje opozicije?
  A najsmešniji si kada kritikuješ bele listiće. Pa zar se nije i njihova cela pamet svodila na „svi su oni isti“, pa zato nema svrhe glasati?
  Ali ako su svi oni isti, ne kažeš šta bi mi trebalo da radimo u tom slučaju? Da ne sledimo nikoga ko se pojavi i predstavlja se kao nekakva opozicija, jer „svi su oni isti“ i svi oni će nas jadne magarce obavezno prevariti i prodati, samo je pitanje vremena kada i za koliko. Hoćeš li da nam kažeš da je zato najbolje da ne talasamo i ostavimo Ovoga da vlada dok on smatra da treba, pa zato usput džangrizavo nipodoštavaš svaki oblik opozicije Vučiću?

 5. Morebit da sam među prvima pre dve i kusur godina, na Sajmu knjiga zapazio da kolumnista izgleda suprotno od fotografije koju je zapandrčio ispod naslova kolumne. Oponašajući njegov zajebantski ton, upitah nešto u smislu čemu ta maskarada te koliko kolumnista krivotvori i druge činjenice kao što to čini sa svojim izgledom i pročaja.
  Sutradan je usledio kolumnistin odgovor-kolumna u vidu karakteristične provale besa, jeda i pakosti – ko to gotivi neka potraži u arhivi.
  E, sad kad skinuo onu svoju famoznu sliku i zapandrčio drugu, kolumnista je, kako sam sebe najradije opisuje, kanda opet džaba krečio. Naime, sve ono i kuso i repato što ga svakodnevno viđa tvrdo nam stoji da on sada izgleda još suprotnije od svoje novozapandrčene poluvojne fotografije.

 6. Kradljivac slame Y ne samo što mažnjava slamu više nego kraljivac X. On je tu metodu usavršio tako što na podobije onog Dalmatinca – navikava magare da ič ne jede. I kad magare , samo što se naviklo – crkne, kradljivac Y
  izađe na onu ruičastu TV javnu kuću pa lepo svom krezubom plebsu objasni:
  Srbija je bogata zemlja i magarac je crko ne zato što je bio gladan nego zato što se prejeo. I svako drugačije mišljenje je zlonamerno i zna se ko takva mišljenja lansira: Đilas, Vuk, Boško … i naravno onaj – Šolak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com