Svetislav Basara

Ubistvo naslovnom stranom

Eh, šta bi Agata Kristi dala za gornji naslov. U mnoštvu fiktivnih i stvarnih pokušaja nasrnuća na živote srpskih vladara, vaistinu ima vrlo bizarnih poput, recimo (uspelog) ubistva Karađorđa sekirom na spavanju i (neuspelog) pokušaja ubistva kralja Milana senkrupom, tj. govnima.

Ubistvo naslovnom stranom 1Foto: Stanislav Milojković

Tom se spisku odnedavno pridružio i najrecentniji – pokušaj ubistva Vučića naslovnom stranicom NIN-a, koji se od napred nabrojanih asasinacija razlikuje u jednom bitnom detalju – u datom slučaju žrtva je htela da bude ubijena – ili su to hteli njeni propagandni paničari, svejedno – i to sa debele dve godine zakašnjenja, jer se „ubistvo“ dogodilo 2017. Zašto se dosad ćutalo, rekao bi neki moralni paničar.

Svi ste videli tu fotografiju (pa je posle niste videli na trafikama). Ipak nije zgore da je „prepričam“. Predsednik, dakle, Vučić na nekm panađuru oružja stoji ispred povelike puščetine, sav udivljen dalekometnošću i ubojitošću srpskog oružja.

NIN je, pretpostavljam, naslovnicom hteo da podcrta i vrapcima poznatu, crno na belo dokazanu tvdrnju da su Vučićev pobočnik i pobočnikov otac do grla umešani u muljavine sa (pre)prodajom oružja, sledstveno je bilo više nego predvidivo da će režimska propaganda – ne bi li to zabašurila – naslovnu stranicu predstaviti kao pokušaj ubistva ili bar kao ubilačku nameru.

Nisam u Srbiji pa mi nije poznato da li je na Pinku išao antiteroristički specijal , ni šta je krle22. eskpert za sprečavanja ubistava srpskih predsednika (svih boja), rekao na tu temu. Interesantno je, međutim, da je TANJUG – koji zvančno već godinama ne postoji, ali nastavlja da sere na razne teme – pohitao da ustvrdi da ubilačka fotografija nije njegovo fotointelektulano vlasništvo, nego da je NIN tendenciozno isekao jedan deo fotografije koja jeste njegovo vlasništvo.

Je li to bio kraj teatra apsurda? Jok!

Rotopalanka, tj. najstariji i „najozbiljniji“ dnevni list na Balkanu, otišla je korak dalje od Informera, pa je na naslovnoj strani obavila dvosmislen naslov – „Aleksandar Vučić na nišanu“. Moglo bi se to Politici obiti o glavu, neki bi državni paničar mogao napraviti pitanje: zašto se na Vučića sme nišaniti na naslovnoj Politike, a ne sme na naslovnoj NIN-a. Prepustimo to organima manije gonjenja, a mi idemo dalje.

Umesto da objavi inkriminisanu naslovnu stranu – jer se čak ni srpski kadiluk ne bi usudio da u tome vidi bilo šta osim objavljivanja stotinama puta objavljene fotografije – i da eventualno odgovornost za pokušaj atentata prebaci na dvorskog fotografa koji je po nalogu TANJUGA fotku uslikao, NIN se na kioscima pojavio bez naslovne strane. Zašto?

Tko bi to znao. Rekao bih da „skidanje“ naslovnice nije urađeno pod pritiskom države. Nije li „ubijeni“ sam izjavio da on predsedava zemljom slobodne štampe i da neka „oni“ slobodno pucaju, on će i dalje držati čas . Ko je onda sprečio objavljivanje atentata? Možda ćemo nešto više o tome saznati iz sutrašnje kolumne krleta22 u mojoj omiljenoj žutari, Blicu.

Komentari (9)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Vracaj se u otadzbinu jer ti jedini
  Base pises istinito i bez mrsomu
  djenja.Osim toga moze UDBA da
  te optuzi da iz inozemstva ,nesto
  pripremas.A i Vucicevic stalno
  trazi nove zrtve za onaj WC tablo
  id,pa da te ne potkaci.

 2. Moja omiljena žutara, Danas, sa mojim omiljenim demagogom, pardon, kolumnistom, na čelu intelektualnog krema tzv. Druge Srbije, ponosi se svojom otvorenošću i demokratskim vrednostima koje neguje. Zato objavljuje samo Basarine uratke i poželjne komentare. Dakle, BRAVO BASARA, PRAVO U CENTAR, BASARA JE U PRAVU!

  1. Pa šta? Ni meni nije prošao komentar. Što je dobro, ionako nije pisalo ništa dovoljno ili preterano pametno, samim tim ni originalno. Ne bih ni pisao da mi nisu ograničili medije. Mada ni to nije neki naročit razlog… A i ti, što bi rekle familijarnije mlađe bratoljubilačke generacije Srbalja, brate Zemljače, čemu pzd? Tvoji komentari su uvek isti. A ionako će sada da još intenzivnije naslovnim stranama rešetaju sve nas sa svih strana. Zamisli da si negde u Francuskoj, pa za jedno dve godine, biće još Famoznog.

 3. Čekajte ljudi ništa mi nije jasno? Koji atentat na predsednika je bio najuspešniji? Dal onaj u Jajincima? Ovaj novinarski sa mobilnim telefonom? Ili ovaj sa naslovnom stranom i karikaturom? Siroma predsednik, koliko on atentata mora da preživi u toku godine.

 4. Da ja, Base, nisam u Srbiji i da sam tamo gde si ti (mesto poznato svim čitaocima tvoje kolumne), ne bi mi palo na pamet da pratim, pogotovu da pišem o tome šta se dešava u Srbiji.

 5. Za razliku od Basare, ja sam u Srbiji gde je tmuran dan i pada kusa. I to mi je malo, nego sam uzeo da čitam kolumnu koju je gore pomenutu bez razloga napisao. Pitam se; ko je ludji od nas dvojice.

 6. Pa šta ako je NIN povukao svoju naslovnicu? Može mu se. Ovo je slobodna zemlja u kojoj vlada sloboda medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com