Električna korsa

Вожња електричном “корсом” – 100 километара за 100 динара

Субвенције за електрична возила у Немачкој чија је цена испод 30.000 евра је 6.000 евра, одредила је немачка влада. Одобрене су и све нематеријалне субвенције, бесплатан паркинг, пуњење и вожња жутом траком. За субвенције конкурише и немачки “Опел” – моделом електро-возила чија је цена 22.000 евра.

Међу првима у свету имали смо прилику да провозамо и нову “опел корсу електро” и да се упознамо са рачуницом будућег купца. Ако бисмо је возили по Београду сто километaра та вожња би нас коштала само 100 динара по садашњим ценама струје.

Припремио Драган Милутиновић

Your browser does not support the video tag.

Базична верзија “корсе” опремљена је, између осталог, аутоматском “климом”, са опцијом даљинског активирања, електричном паркирном кочницом, бесконтактним откључавањем и стартовањем возила, као и мултимедијалним системом са седмоинчним екраном осетљивим на додир.

“Наш циљ је да ценом стигнемо верзије на бензин и дизел и да за шест година коришћења нашим купцима обезбедимо бенефит од још најмање 10.000 евра. Тиме стимулишемо нову технологију”, каже Криф Брејер из “Опела”.

Електрична енергија складишти се у батеријама капацитета 50 киловат-сати, а на располагању су три режима вожње: нормал, еко и спорт. Када је реч о перформансама, корса од 0 до 50 километара на сат убрзава за само 2,8 секунди, док јој до стотке треба 8,1 секунд.

“Ранг и домет зависе од режима вожње, а са једним пуњењем загарантована је вожња 250 до 300 километара”, каже Криф Брејер.

Уз помоћ брзог пуњача, батерије се могу допунити до 80 одсто максималног капацитета за 30 минута. Овај аутомобил ће до првих власника стићи тек у пролеће 2020. године.

ž
број коментара 1 Пошаљи коментар

(понедељак, 02. дец 2019, 23:59) – DrMr [нерегистровани]

Elektro-auto

Vozila na struju bice tek tad savrsena kada budemo mogli da napunimo bateriju bilo gde i na bilo kojoj utikacnici za struju.Znaci da punjac baterije bude ugradjen u vozilu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *