Windows XP

Milioni računara još uvek koriste Windows XP

Iako je Windows 10 odavno predstavljen, pa je samim tim je i „sedmica“ otišla u zaborav, milioni računara širom sveta i dalje koriste – Windows XP.

Milioni računara još uvek koriste Windows XP 1Foto: Pixabay/3dman_eu

Iako nema tačnih brojki, procene su da oko 3,5 odsto svih Windows računara i dalje radi na XPu, a razlozi nisu samo finansijske prirode. Naime, većina ovih računara su zapravo – bankomati.

Za rad bankomata nije potrebna velika brzina, softver je veoma jednostavan, te ovi računari u bankomatima nisu menjani više od decenije.

Takođe, u mnogim delovima Afrike, Azije ali i Istočne Evrope, stariji računari na XPu se koriste u nastavi Informatike, kao i obuci za kancelarijske poslove.

Zanimljivo je i da besplatni OS Linux dobija sve veći broj poklonika – ljudi sve duže koriste starije modele računara i laptopova, na kojima Linux radi brzo i efikasno.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com