Okupljanje je opasno?

Ovo je tajanstvena sekta zbog koje je koronavirus buknuo u Južnoj Koreji

Screenshot: YouTube/Shincheonji Church

JUŽNA Koreja je s više od 2900 zaraženih i 17 umrlih postala glavno žarište novog koronavirusa izvan Kine, odakle je epidemija COVID-19 krenula.

No manje je poznato da je za širenje koronavirusa u Južnoj Koreji u velikoj mjeri “zaslužna” kontroverzna kršćanska sekta zvana Shincheonji, Crkva Isusa, koja u toj zemlji ima više od 200 tisuća sljedbenika.

Naime, više od polovine svih zaraženih osoba u Južnoj Koreji povezano je sa 61-godišnjom ženom, poznatom pod šifrom “pacijent 31”, koja je prisustvovala misi spomenute vjerske zajednice u gradu Daegu. I dalje se ne zna kako je ta žena zaražena jer nije putovala izvan Južne Koreje.

Sada je Južna Koreja odlučila testirati svih dvjestotinjak tisuća pripadnika tajanstvene sekte na novi koronavirus poznat kao SARS-CoV-2. Vođa Shincheonjija Lee Man-hee pristao je dati popis članova vlastima pod uvjetom da podaci ostanu tajni, piše Business Insider.

Čak je 80% zaraženih u Južnoj Koreji povezano s ovom sektom

“Ključno je testirati sve članove Crkve kako bi se zaustavilo širenje virusa i smirila zabrinutost javnosti”, dodaje se u priopćenju.

Južnokorejske vlasti procjenjuju da čak 80% zaraženih u ovoj zemlji čine pripadnici Shincheonjija ili oni koji su bili u kontaktu s njima, piše Guardian. Stoga i nije posebno iznenađujuće što su posljednjih dana strah, netrpeljivost i mržnja prema ovoj sekti sve jači u Južnoj Koreji.

Pripadnici Shincheonjija, pak, smatraju da ih se nepravedno ocrnjuje i šikanira. “Naša Crkva nije izmislila ovaj virus. Ovo je samo izlika kako bi se prebacila krivnja. Kroz povijest su se manjinske grupe uvijek krivile za loše stvari koje su se događale u društvu. Isto se događa nama”, kaže članica sekte, 26-godišnja Ji-yeon Park, za Guardian.

Ona se pridružila sekti prije dvije godine, kad se preselila u Seul. Sada su je, kao i druge članove, kontaktirale lokalne zdravstvene službe i savjetovale joj da se stavi u samoizolaciju iako nema simptome.

“Tretira nas se kao kriminalce. I prije smo imali loš imidž, a sad mislim da bi me prolaznici linčovali da znaju da sam pripadnica Shincheonjija”, smatra Park.

Vođa tvrdi da je Isus Krist i da može spasiti 144 tisuće sljedbenika

Shincheonji, koji je osnovan 1984., uči svoje sljedbenike da će uskoro doći do smaka svijeta i da će samo odabrane 144 tisuće biti spašene, slično kao što uče Jehovini svjedoci. A vođa Shincheonjija Lee Man-hee tvrdi da je upravo on druga inkarnacija Isusa Krista i da će povesti te 144 tisuće odabranih sa sobom u raj na sudnji dan.

“Aktivno surađujemo s vladom kako bismo spriječili širenje virusa i nadvladali epidemiju”, izjavio je Lee.

Zanimljivo je da je i najviši zdravstveni dužnosnik u pokrajini Daegu, gdje je epidemija u Južnoj Koreji izbila, priznao da je član ove sekte.

No bivši članovi Shincheonjija upozoravaju da se ova kriza ne može zaustaviti bez drastične akcije. “Svima je njima ispran mozak kako bi slijedili naredbe. Vlasti moraju natjerati vođe kulta da izdaju prikladne naredbe kako bi članovi došli i testirali se prije nego što se stanje pogorša”, kaže za Guardian bivši član Advent Kim, koji sada radi kao savjetnik za obitelji članova sekte.

Sekta ima ogranak i u Wuhanu

Kim je također otkrio kako novi članovi u početku i ne znaju da su se pridružili sekti, da se članovima naređuje da kriju svoje članstvo od obitelji i da im se zabranjuje korištenje interneta, a iskusniji članovi moraju vrbovati nove članove, često u drugim crkvama.

U međuvremenu se pojavila teorija da je Shincheonji povezan i s originalnim izbijanjem epidemije koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu. Naime, ova sekta navodno i tamo ima svoj ogranak, a snimka u kojoj jedan od vođa sekte govori o tom ogranku emitirana je i na južnokorejskoj televiziji KBS News.

“Nijedan član Shincheonjija iz Wuhana nije pokupio virus zahvaljujući svojoj vjeri”, kaže vođa sekte na snimci. Nakon što je snimka emitirana Shincheonji je priznao da imaju oko 300 članova u Wuhanu. Stoga je moguće da je tako virus prenesen iz Kine u Južnu Koreju, no ta se mogućnost još istražuje.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *