Izbor iz štampe

Novak Đoković između alhemije i „borbe“ za Kosovo

U pauzi teniskih takmičenja zbog korone Novak Đoković je više puta privukao pažnju svetskih medija. Štampa na nemačkom piše o njegovim „ezoteričnim“ pogledima i navodnoj ulozi u borbi za povlačenje priznanja Kosova.

„’Moć misli’ i voda sa vidarskom snagom: Novak Đoković, prvi teniser sveta, trenutno polarizuje ezoteričnim razmišljanjima“, piše ugledni Zidojče cajtung pod naslovom „Đoković i alhemičar“.

Minhenski list prenosi pojedine izjave Dijane Đoković, majke tenisera, iz nedavnog intervjua. Ona je između ostalog rekla da je njen suprug pozajmljivao novac od zelenaša, da se ne slaže uvek sa snajom i da Novak Đoković veruje u Boga i veruje da je „odabran“, kao i da je Rodžer Federer „malo arogantan“.

„Za sada je nepoznato kako Novak Đoković razmišlja o tim temama, mada je u poslednje vreme puno pričao“, piše Zidojče. „Posle faze ljubav i mir pre četiri godine, kada je sledio pouke trenera Pepea Imaza, Đoković sada iskazuje nove, kompleksnije poglede.“

Navodi se da u seriji razgovora na društvenim mrežama sa ljudima koji ga inspirišu, Đoković govori o „snazi misli“ i tome da je smisao sopstvenog činjenja u služenju drugima, i da je navodno video ljude koji „snagom molitve i zahvalnosti“ zagađenu vodu pretvaraju u lekovitu.

To je Đoković rekao u razgovoru sa Džervinom Džafarijom, Amerikancem iranskog porekla koji prodaje skupe dodatke ishrani na bazi divljih algi. Njega list opisuje kao „alhemičara“.

Podseća se da je Đoković ranije izjavio da bi bio bliži tome da se ne vakciniše protiv korone, što je kritikovao i epidemiolog Predrag Kon čiju izjavu prenosi Zidojče: „Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći.“

„Đokovići, izgleda, imaju sasvim posebna ubeđenja“, zaključuje minhenski list.

Švajcarski tabloid Blik piše da je Đoković „politički upregnut“ u problem Kosova, pozivajući se na izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića prema kojoj Đoković pomaže u lobiranju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Kako je rekao Dačić, više puta je zvao Đokovića da stranim državnicima pošalje reket ili lopticu sa autogramom.

„Đoković je kao loptica u svađi Srbije i Kosova. Još početkom godine je ovaj 32-godišnjak dospeo između frontova“, podseća Blik na uvrede koje je kosovski ambasador u Bugarskoj u januaru izneo na račun Đokovića. Povod je bila pesma „Vidovdan“ koju su Đoković i drugovi pevali posle pobede u ATP kupu.

„I sad navodno Đoković treba da pomaže kako bi se okončala samostalnost Kosova“, dodaje švajcarski tabloid. „Ostaje nepoznato kako bi tačno trebalo da izgleda uloga svetskog broja jedan.“

priredio Nemanja Rujević

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

DW.COM

Povezani sadržaji

Australian Open Tennis | Novak Djokovic

Jak kao medved, počistio Federera 30.01.2020

U meču koji je trajao tri seta, Novak Đoković je pobedio tenisku legendu Rodžera Federera. Nemački mediji u prvim reakcijama primećuju veliku nadmoć Đokovića nad indisponiranim Bazelcem.

Australien | ATP Cup in Sydney | Serbien | Novak Djokovic

Sve je spremno za lov na Nadala i Federera 13.01.2020

Nema u nemačkim medijima gotovo nijedne vesti o pobedi Srbije na ATP kupu, a da se već u naslovu ne pominje i ime Novaka Đokovića. Nakon 77 ATP titula mnogi se pitaju: gde to Đoković pronalazi motivaciju?

USA Tennis - Novak Djokovic gewinnt den Rookwood Cup 2018

Švajcarska štampa: Đoković ispisao istoriju 20.08.2018

Novak Đoković je prvi igrač u istoriji koji je popunio trofejnu vitrinu peharima svih mastersa i gren slemova, pišu švajcarski listovi o porazu svog „Kralja Rodžera“ u Sinsinatiju. Đoković je sada favorit na US Openu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *