Verbalni rat

Verbalni rat dve zemlje – prija li ušima glasača u SAD kritika Kine?

Izvor: N1/Reuters/Agencije

Ekonomski rat SAD i Kine počeo je sa dolaskom nove republikanske administracije, ali je izbijanje pandemije dolilo ulje na vatru sukoba dve najače ekonomske sile sveta. Na sastanku Narodnog kongresa u Pekingu predložen je novi bezbednosni zakon koji bi u Hongkongu zabranio pobunu secesiju i izdaju.

Jedan od predmeta spora je i situacija u Hongkongu. Tamo već dve godine traje sukob pro-demokratskih i snaga koje imaju podršku Pekinga.

Kina je danas saopštila da američki državni sekretar Majk Pompeo “ucenjuje” vladu Hongkonga Zakonom o ljudskim pravima i demokratiji Hongkonga.

“Podržavamo članove Hongkonškog nacionalnog komiteta, da zaustave nasilje i uspostave red. Dalje ćemo unapređivati politiku: Jedna zemlja – dva sistema”, kaže Vang Jang.

Najnoviji sukobi u parlamentu Honkonga izbili su oko predloga zakona koji bi trebalo da zaštiti kinesku himnu, a koji opozicija vidi kao nametanje volje Pekinga.

Američki državni sekretar je rekao da nedavno postupanje prema prodemokratskim aktivistima u Hongkongu dodatno otežava procenu da li ta teritorija zadržava visok nivo autonomije od ostatka Kine, što je uslov za poseban tretman koji ima prema američkom zakonu.

“Kinom je vladao surov autoritarni komunistički režim od 1949. Decenijama smo mislili da će režim postati sličniji nama kroz trgovinu, nauču razmenu, diplomatske kontakte. Pustili smo ih, kao nacija u razvoju u Svrtsku trgovinsku organizaciju. Ali to se nije dogodilo. Jako smo potcenili stepen do kojeg je Peking ideološki i politički neprijateljski nastrojen prema slobodnim narodima”, kaže Majk Pompeo.

Kinu je danas opet prozvao i Pompeov šef.

“Neki ludak u Kini upravo je objavio saopštenje u kojem okrivljuje sve, osim Kine, za virus, koji je ubio stotine hiljada ljudi. Molim vas objasnite ovom glupanu da je nesposobnost Kine i ništa drugo, dovela do ovog masovnog ubistva širom sveta”, napisao je Donald Tramp na Tviteru.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Spokesman speaks stupidly on behalf of China, trying desperately to deflect the pain and carnage that their country spread throughout the world. Its disinformation and propaganda attack on the United States and Europe is a disgrace….

38,7 хиљ. људи прича(ју) о овоме

Američki predsednik nije precizirao o čijem saopštenju je reč, ali američki mediji podsećaju da je kineski ministar spoljnih poslova prozvao predsednika SAD, da od Svetske zdravstvene organizacije pravi “žrtvenog jarca” zbog svog “neadekvatnog odgovora” na pandemiju.

“Ovo nije dobro. Mislim da je to propast, da se jaz između dve zemalje produbljuje i proširuje”, kaže bivši američki ambasador u Kini Maks Bokus.

Da li su američke optužbe utemeljene, ostaje u senci uputstva koje su dobili republikanski senatori, da u izbornoj godini kritika Kine prija ušima američkih glasača.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *