Sjedinjene Američke Države i Ukrajina

Sjedinjene Američke Države poslale Ukrajini suvremeni protutenkovski sustav

Ilustracija: EPA

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE dopremile su u Ukrajinu pošiljku vojne opreme vrijednu 60 milijuna dolara koja uključuje protutenkovske rakete kako bi se ta zemlja suprotstavila ruskoj agresiji, potvrdilo je američko veleposlanstvo u Kijevu.

Pošiljka je dopremljena u Ukrajinu jučer i sadrži prijenosne protutenkovske raketne lansere tipa “Javelin”. U pošiljci je i streljivo kao i komunikacijska oprema, a veleposlanstvo SAD-a opisuje je kao sastavni dio pomoći kojoj je cilj ojačati sigurnost Ukrajine i suradnju dvije države.

Taj sustav koriste i vojske brojnih drugih država

Suvremeni protuoklopni sustav “Javelin” osim američke vojske i marinaca koriste i vojske brojnih drugih država.

“SAD odlučno stoji uz Ukrajinu i podupire njezin suverenitet i teritorijalni integritet kojemu prijeti ruska agresija”, navodi se u izjavi američkog veleposlanstva.

Ukrajinska vojska već više od šest godina u pograničnom području s Rusijom ratuje s pobunjeničkim skupinama koje imaju rusku potporu.

Više od 13 tisuća ljudi poginulo je tijekom ovih sukoba, procjena je Ujedinjenih naroda.

Sukob je izbio pošto je 2014. godine u Ukrajini zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič nakon čega se Ukrajina okrenula suradnji sa Zapadom.

Rusija koja zastupa pobunjeničke skupine u međunarodnim mirovnim pregovorima opetovano je zanijekala izravnu umiješanost u sukobe u Ukrajini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *