: Svetislav Basara

Postizborna hronika

Možda bi „Hronika palanačkog groblja“ bila još bolji naslov. No, dobro. Izbori su završeni.

Postizborna hronika 1Foto: Stanislav Milojković

Nije bilo žrtava u ljudstvu i materijalu, ali nema sumnje da je bilo raznoraznih izbornih muljavina, nameštanja, bugarskih vozova i sečenja uveta da se zakrpi dupe izlaznosti od preko 50 odsto.

Izgleda da je nekoliko ušiju ipak zafalilo jer je izlaznost – ako u međuvremenu ne bude drugačije naređeno – ostala ispodpolovična, što je bio dovoljan razlog da seljački idealisti iz SZS proglase „uspeh bojkota“.

Kasnije će (a i u danima koji slede) biti reči o koristima i štetama tog uspeha za istoriju i život, sada ćemo obratiti pažnju na jedno simbolično zbitije koje je mnogo toga objasnilo.

Valjda da bi pokazala da je za lažne izbore boli ženski polni organ, DS je u izbornu nedelju upriličila sednicu Glavnog odbora koja je počela, protekla i završila u atmosferi ciganisanja biblijskih razmera.

Bio je to poslednji stadijum raspadanje jedine političke formacije u Srbiji („ikada“) koja je imala volje, snage i pameti da „ovo što (oduvek) nikada ovako nije bilo“ nakratko trgne iz letargije i preusmeri u pravcu stvarnosti.

Učesnici ciganisanja su nebitni, bez obzira na „predznak“.

Oni su u stvari produkti raspadanja.

U večeri totalnog fijaska – ne kažem „glavni nosilac odgovornosti“ jer on to nije – on je izvršilac radova na poslu uništavanje Demokratske stranke (ni spoljni momak nije loša reč) po nalogu čika Dobrice, bosanskog lobija i vojnih i paravojnih udbi, Tadić Boris, a.k.a. Jexs, sedeo je u „eksternom“ studiju televizora N1 i blagomrsomudio o „potrebi stvaranja jedne velike opozicione stranke“.

I o tome će biti još reči u danima koji slede.

Hajde mi sada da vidimo šta će se posle trijumfa bojkota Visoki Vozovođa uraditi sa 63 odsto (and counting) osvojenih glasova u Kozačkoj skupštini u kojoj su se obreli još samo Dačić i Šapić. Plus manjine.

Trijumfalno je delovao Visoki na postizbornom trandibalu, na kome sam u opasnoj blizini ulaza u Visoko Dupe ugledao Tasovca, što je loš znamen. Za dupe, ne za Tasovca.

Trijumfalno je, kažem, Vučić delovao, ali mu uopšte nije bilo drago što će parlament biti toliko monohromatski.

Kao majstor privida, on savršeno dobro zna da gde nema privida ima stvarnosti, a kao majstor nestabilnosti još bolje zna da 63 odsto od 48-49 odsto nosi 150 odsto odgovornosti.

U tom smislu nikoga ne bi trebalo da začudi ako se komisijskim marifetlucima – ili, recimo, naglim porastom simpatija dijaspore za restauraciju monarhije – u Kozačkoj skupštini nađe još poneka strančica koja ni na izborima u Šanri La i Ruritaniji ne bi prešla cenzus. No dobro. Bližim se prekardašivanju. Nastavak u sutrašnjem broju.

Komentari (12)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. U uslovima u kojima su održani izbori i sa „teškom mehanizacijom“ koju su angažovali, procentualni rezultat SNS je čak i slab. Ne zaboravimo da to nije samo SNS, nego koaliciona lista. Beograd im je pokazao da ne mogu baš svuda da ucenjuju, prisiljavaju i potkupljuju kako im se ćefne. Dve trećine beogradjana nije izašlo na izbore ! Pirova pobeda Vučića, imaće parlament bez opozicije. To je teško objasniti na medjunarodnom planu. I dalje će se on družiti samo sa Orbanom, Erdoganom, Lukašenkom i drugim autokratama.

  1. Uz Beograd se i centralni deo Novog Sada poneo kako dolikuje sredinama sa povecanom koncentracijom zdravog razuma i slobodne misli.

   1. Gleda se Bole, gleda.
    Pošten tim ne voli da dobije utakmicu u kojoj pre toga izbaci sve protivničke igrače i izadje sam na teren.

    1. lastare,
     slažem se s tobom, ali gde ti ovde vidiš pošten tim?
     Ovi bi se jednako radovali sve i da su igrali samo protiv golmana i mislili bi kako su odlična ekipa. Briga njih za utakmicu, oni jedino brinu kako da strpaju što više para u svoje džepove.

 2. Napraviće Vučko privid demokratije od nestranačkih, „kredibilnih opozicionara“ i ostalih zaslužnih javnih ličnosti samo da stvori privid pluralizma i demokratičnosti njegove bezobalne „širokogrude vanserijske ličnosti“. Trebašće more za predsedničke izbore, valja misliti unapred.

 3. Možeš, Base, da misliš i govoriš o Borisu Tadiću šta hoćeš, ali on je jedini predsednik jedne stranke sa demokratskim predznakom u srpskoj istoriji koji je doveo jednu od njih (DS) na vlast (ne računajući kratak period posle petog oktobra 2000. godine) i na vlasti je održao dva mandata.

 4. Ti, Base, nisi ništa manja opasnost za „visoko dupe“ od Tasovca. Stalno ga pominješ i ispituješ. Doduše, za sada, samo spolja.

 5. Postovani citaoci, i autore

  Nisam upoznat sa poreklom nadimka Borisa Tadica u ovim tekstovima, JexS. Kratkom internet pretragom vidim da to nije nesto od juce, ali opet nisam nasao poreklo tog nadimka. Da li bi neko imao volje da objasni znacenje njegovog nadimka?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com