Zaštita ptica

Zaštita ptica je pitanje savesti našeg opstanka

U vreme seobe ptica na jug, širom Evrope organizuje se vikend posmatranja ptica, radi podizanja svesti o značaju i ugroženosti ptica selica i njihovih staništa. Važan korak ka zaštiti ugroženih ptica selica u Srbiji je privremena zabrana lova na grlice, jarebice i prepelice.

Posmatranje ptica organizovano je i širom Srbije. Na levoj obali Dunava kod Beograda je jezero Veliko Blato, zaštićeno prirodno dobro, koje naseljava 120 vrsta ptica.

Pripremila Slavica Gligorović

Od naredne godine lovna sezona na prepelice biće skraćena i trajaće od sredine avgusta do kraja septembra. Zabrana lova na grlice i jarebice važi sledeće tri godine. Ornitolozi pozivaju da se trajno zaustavi lov ugroženih ptica selica.

„Samo u krivolovu strada 50.000 prepelica godišnje. Mi do sad nismo imali nijednu zatvorsku kaznu za upotrebu elektronskih vabilica, iako je to masovno krivično delo koje se dešava širom Srbije. A kazne su do tri godine zatvora“, naglašava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Zbog zagađenja prirode, korišćenja pesticida u poljoprivredi, seče šuma i lova, trećina ptica u Evropi je ugrožena. Najviše ptice grabljivice koje su čistači prirode.

„Pitanje je koliko imamo prava da izgubimo vrsta dok se ne sruši ceo sistem. Nije to pitanje Društva za zaštitu i proučavanje ili ljubitelja ptica. To je pitanje savesti prema sopstvenom opstanku“, tvrdi Vojislav Vasić, ornitolog.

Od 350 vrsta ptica u Srbiji, kako pokazuje Crvena knjiga faune, u opasnosti od nestanka su 123 vrste. Kritično ugroženih ima petnaest, a iščezlo je četrnaest vrsta ptica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *