PANDORINI SKANDALI

Breaking News

Pandorini Papiri

Uncategorized

Pandorini papiri: Šta političari i milijarderi skrivaju u poreskim oazama?

Pandorini papiri: Šta političari i milijarderi skrivaju u poreskim oazama? 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Aymanejed

Milioni dokumenata dostavljenih novinarima otkrivaju kako svetski lideri, milijarderi i poznati koriste poreske oaze. Među njima su Toni Bler, ukrajinski predsednik Zelenski i pevačica Šakira.

Novinarsko istraživanje nazvano Pandorini papiri otkrilo je da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano sa kompanijama koje koriste poreske oaze. Među krupnim ribama čije su finansijske konstrukcije razotkrivene nalaze se bivši britanski premijer Toni Bler, jordanski kralj i kenijski predsednik Uhuru Kenijata.

Bankovni računi na ofšor lokacijama često su korišćeni da se tajno pomeraju ogromne sume novca i prikriva stvarni imetak.

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta – uključujući redakciju DW na turskom jeziku – otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor računima.

Među njima su ministri finansija Pakistana, Holandije i Brazila, kao i bivši ministri finansija Malte i Francuske – uključujući nekadašnjeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Štros-Kana.

Vila Tonija Blera

Istraživanje ICIJ pokazuje da moćni političari, koji bi mogli da okončaju skrivanje novca i izbegavanje poreza upotrebom poreskih rajeva – zapravo i sami profitiraju od takvog sistema.

Pandorini papiri: Šta političari i milijarderi skrivaju u poreskim oazama? 2
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Recimo, bivši britanski premijer Entoni Bler koji se javno zalagao protiv izbegavanja plaćanja poreza. Pandorini papiri sada otkrivaju da su Bler i supruga došli do zgrade vredne 7,6 miliona evra tako što su kupili ofšor firmu koja trguje nekretninama i to od porodice bahreinskog ministra Zajeda bin Rašida al Zajanija.

Tako što su kupili udele firme – a ne direktno samu zgradu – Bler i njegova supruga su izbegli da plate porez na imetak od oko 350.000 evra.

Blerovi i Al Zajanijevi tvrde da nisu imali pojma da su ovi drugi umešani u dil. Čeri Bler, supruga bivšeg premijera, tvrdi da njen muž nije bio uključen u transakciju i da firma danas više ne postoji.

U papirima koji su procurili do novinara pominje se i češki premijer Andrej Babiš, milijarder koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije.

Babiš je 2009. ubrizgao oko 19 miliona evra u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana. Kako su u okviru istraživanja otkrili češki novinari, Babiš nikada zvanično nije prijavio da ima udele u naftnoj kompaniji niti tu vilu. On je odbio da odgovara na pitanja novinara.

Pandorini papiri: Šta političari i milijarderi skrivaju u poreskim oazama? 3
Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imao je udele u naftnoj kompaniji registrovanoj na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Samo mesec dana pre nego što je u aprilu 2019. izabran za predsednika, Zelenski, bivši komičar i glumac, tiho je prodao svoj deo firme Sergiju Šefiru. Njih dvojica su inače bliski prijatelji i poslovni partneri.

Dokumenti iz juna 2019. pokazuju da je Šefir zadržao udele u kompaniji zvanoj Malteks čak i pošto se priključio administraciji Vladimira Zelenskog.

Kralj voli Malibu

Kenijski predsednik Kenijata, izdanak najpoznatije političke dinastije u zemlji, takođe se u javnosti zalagao za borbu protiv korupcije i transparentnost u politici.

Ali, Pandorini papiri sada pokazuju da su Kenijata i njegova majka upisani u vlasništvo jedne fondacije u Panami, poznatom poreskom raju.

Drugi članovi familije poseduju pet ofšor kompanija sa imetkom od oko 25 miliona evra. Kenijata i njegova porodica ignorisali su upit novinara ICIJ.

Pandorini papiri otkrivaju prave vlasnike u 29.000 ofšor kompanija. Neke od njih se koriste da se skriju bankovni računi, privatni avioni, jahte, vile ili dela poznatih umetnika poput Pikasa i Benksija.

Jordanski kralj Abdulah II je recimo pazario tri vile na plaži u Malibuu, čuvenom kalifornijskom utočištu poznatih milionera. To ga je koštalo blizu šezdeset miliona evra. Kralj je kupio nekretnine usred Arapskog proleća, kada su Jordanci preplavili ulice protestujući protiv vladajuće dinastije, korupcije i nezaposlenosti.

Dokumenti razotkrivaju i marokansku princezu Lalu Hasnu kao vlasnicu naftne kompanije koja je kupila kuću od desetak miliona evra u najboljem delu Londona. Hasna je platila kuću iz fonda „Marokanske kraljevske porodice“, gde je kao njeno zanimanje navedeno – princeza.

Pandorini papiri: Šta političari i milijarderi skrivaju u poreskim oazama? 4
Foto: EPA-EFE/JORGE NUNEZ

Kolumbijska pevačica Šakira i bivša indijska zvezda kriketa Sačin Tendulkar su neka od imena iz šou-biznisa i sporta koja se pominju u Pandorinim papirima. Šakirin advokat je rekao da su njeni ofšor bankovni računi bili poznati i da nisu donosili nikakve poreske prednosti.

U dokumentima se može pronaći tajna imovina više od 130 milijardera, među kojima su oni iz SAD, Rusije, Indije, Meksika ili Turske.

Recimo, turski tajkun Erman Iličak. Na ime njegove majke su se 2014. godine vodile dve ofšor kompanije na koje je bio prepisan imetak njegovog građevinskog konglomerata. Samo u prvoj godini rada tu je prošlo oko devedeset miliona evra dividendi. Iličakova firma je inače gradila predsedničku palatu za Redžepa Tajipa Erdogana, zdanje sa 1.150 soba.

Kako radi poreski raj

Razni posrednici, advokatske kancelarije ili agencije nude klijentima da za par stotina dolara postanu vlasnici nove kompanije, uspostavljene u nekoj od poreskih oaza. Naravno, pravi vlasnik ostaje skriven.

Uz to može ići i fond koji omogućava vlasnicima da upravljaju svojim novcem, ali da pravno ne snose nikakvu odgovornost za to. Među belosvetskim bogatašima, to je popularan način da se novac sakrije od poverilaca, poreskih organa ili recimo bivših supružnika kojima bi deo imetka trebalo da pripadne po razvodu.

Posedovanje firmi u zemljama u kojima se praktično ne plaća porez samo po sebi nije ilegalno, ali nailazi na kritike jer omogućava utaju poreza. Uz to, vode se debate o tome koliko je moralno izbegavati plaćanje poreza u zemlji u kojoj novac zarađuješ.

Prema nekim procenama stručnjaka, čak deset odsto svetskog BDP drži se u poreskim oazama.

„To utiče na pristup naše dece obrazovanju, na pristup zdravstvenom sistemu i stanovanju“, rekla nam je Lakšmi Kumar iz vašingtonskog trusta mozgova Global Financial Integrity.

Iako izraz „poreski raj“ asocira na neke karipske lokacije, ofšor kompanije niču u brojnim zemljama koje imaju smešno niske poreske stope, poput Holandije, Irske, Singapura, Hongkonga ili čak nekim državama SAD.

Pandorini papiri dolaze pet godina posle afere Panamski papiri koja je odnela nekoliko bitnih političara, pokrenula policijske racije širom sveta i naterala politiku da razmisli o uvođenju globalne poreske stope.

Ovog puta, ICIJ je došao u posed 11,9 miliona poverljivih dokumenata iz četrnaest agencija koje se bave pokretanjem ofšor firmi. U dvogodišnjem istraživanju je potom učestvovalo više od 600 novinara iz 150 svetskih medija.

SVET

Odgovori

Prijavljeni kao pregledOdjava?

Fosilna goriva

Uncategorized

Ekološke udruge: Europa mora zabraniti oglašavanje fosilnih goriva HINAPrije 11 sati Ilustracija: EPA EUROPSKE vlade moraju proizvođačima zabraniti oglašavanje nafte i plina te sponzorstvo budući da su njihovi proizvodi štetni poput cigareta i duhana, poručuju ekološke udruge predvođene Greenpeaceom. “Europska unija već je uvela direktivu kojom zabranjuje prekogranično oglašavanje duhanskih proizvoda i sponzorstvo proizvođačima cigareta […]

Facebook

Uncategorized

Što se događa s Facebookovim servisima? Stručnjak: Čudno je da su pali istovremeno Index VijestiPrije 2 sata Foto: EPA DANAS poslijepodne pali su Facebook, WhatsApp i Instagram. Problemi s pristupom krenuli su nešto nakon 17 sati, no oko 17:40 Facebookovi servisi su potpuno pali. Riječ je o servisima pod okriljem Facebooka koji su, prema prvim […]

Kolumne

Uncategorized

KOLUMNE Vidi sve Piše Ivan Mrđen: Deset koraka za… KOLUMNE 18:38 Piše Luna Lu: Australija KOLUMNE 13:19 Piše Milenko Vasović: Udba uteruje srpstvo Vojvođanima KOLUMNE 03. okt. 2021 Piše Ivan Mrđen: Jedna jedina bitka KOLUMNE 02. okt. 2021 Piše Ranko Pivljanin: Jedan pozdrav sa Kosova KOLUMNE 15:3011 Piše Miljana Nešković: Šta je važno u slučaju […]

ĆOŠKARENJE

Uncategorized

ĆOŠKARENJE Energetsko siromaštvo Gojko Vlaovićdanas 19:00  0 komentara Foto: Luca Marziale / Danas  0 Govoreći na Međunarodnoj konferenciji „Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana“, održanoj u Beogradu, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da u Srbiji „više od 20 odsto domaćinstava ne može da plati komunalne račune. Ona je dodala da  […]

NAJČITANIJE

Uncategorized

CORAX 04. okt 2021. Galerija NAJČITANIJE Društvo • 03.10.2021. 15:00 Posle dva provedena dana u Srbiji shvatio sam zašto sam je napustio Politika • 03.10.2021. 19:33 Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana Društvo • 03.10.2021. 10:03 Rebić: Porodica Đokić ubijena, očigledno da se radi o pripremljenom aktu Društvo • 03.10.2021. 09:53 Stefanović: Zainteresovan sam da se u potpunosti rasvetle sve okolnosti […]

Analize kosovske situacije

Uncategorized

Janjić: Srbija svojim ponašanjem pokazala da nije vojno neutralna VESTI Autor:FoNet03. okt. 202112:21 Podeli: Izvor: FoNet/Milica Vučković Aljbin Kurti je prešao granicu tolerancije za Vašington i meni je drago što je to uradio, ističe poslanik SNS Dragan Šormaz, dok Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da Kurti, kao i Aleksandar Vučić, svakoga sluša i […]

Dopuna doktorata?

Uncategorized

Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana  03/10/2021 2595   2559   Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com