Da li je Minhen evropski izvor korona virusa?

Njemački list: Je li München europski izvor koronavirusa?

Foto: EPA/FAZ

FRANKFURTER Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki članak u kojemu razmatra mogućnost da se zaraza koronavirusom u Europi zapravo proširila iz Münchena.

“Moguće je da se minhenski virusni klaster od zaposlenika iz tvrtke Webasto, kao i članova njihovih obitelji, koji su pozitivno testirani na Sars-Cov-2 i brzo izolirani, bio ishodišna točka zaraze u sjevernoj Italiji, Finskoj, Švicarskoj, a kasnije čak i prvih slučajeva u Meksiku”, piše FAZ pozivajući se na najnovija istraživanja.

Fatalni sastanak u minhenskoj firmi Webasto

Virus je u München donijela jedna kineska zaposlenica spomenute minhenske firme, koja je 19. siječnja bila na skupu zaposlenika u centrali Webasta. Prema trenutnom stanju istraživanja, od nje se virusom zarazilo nekoliko drugih zaposlenika ove forme te su i drugima prenijeli zarazu.

Pacijent 1 je prvi razvio simptome, pet dana nakon tog sastanka u Webastu, te je testiran i doveden u karantenu 28. siječnja u minhensku kliniku Schwabing.

Lanac zaraze

No, u tom trenutku je virus odavno bio infektivan te stručnjaci zaključuju da karantena ipak ne može uvijek spriječiti ono što nazivaju “lanac zaraze”.

FAZ naglašava da je ovaj scenarij još uvijek “predmet nagađanja” među istraživačima te da će trebati mnogo više vremena da se točno utvrdi širenje virusa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *