Da li verovati turskim video klipovima?

Pogledajte kako je turski dron uništio moćni ruski Pancir

Video: Twitter/Clash Report

DOK TURSKA šalje migrante na europsku granicu, u Siriji vodi žestoke borbe sa sirijskom vojskom, u odgovoru na sirijski ili ruski zračni napad u kojem su u sirijskoj pokrajini Idlib ubijena 33 turska vojnika 27. veljače.

A sad se na društvenim mrežama pojavila i snimka uništavanja sirijskog protuzračnog sustava ruske proizvodnje, moćnog Pancir-S1.

Twitter stranica Clash Report, koja izvještava o ratnim sukobima, objavila je snimku napada za koju tvrdi da se dogodio u noći s 2. na 3. ožujka, u blizini strateškog grada Sarakiba, koji je sirijska vojska ovaj tjedan zauzela drugi put, nakon što su pobunjenici uz tursku zračnu i topničku podršku povratili kontrolu nad njim.

Pancir ciljao turski dron prije nego što je uništen?

Clash Report je uz snimku također naveo da tragovi termalne kamere na sustavu Pancir upućuju na to da je ovaj sustav bio aktivan i da se pripremao napasti turski avion. Međutim, turski dron ga je uništio prvi – a iako mu je radar bio aktivan, izgleda da Pancir nije detektirao i presreo projektil prije nego je uništen.

Turske snage nanijele su posljednjih dana sirijskoj vojsci štetu praktički neviđenu od početka devet godina dugog rata, barem u tako kratkom roku. Tako je tursko ministarstvo obrane objavilo da je od početka protuofenzive uništilo 6 sirijskih sustava protuzračne obrane, više od 100 tenkova i dva sirijska aviona te ubila ili ranila čak 2 tisuće sirijskih vojnika.

Iako te brojke nisu potvrđene i čine se preuveličane, snimke koje je turska vojska objavila potvrđuju da je snagama odanima režimu Bašara al-Asada nanijela teške gubitke, a Sirija je potvrdila da su dva njena vojna aviona srušena.

Haaretz.com

@haaretzcom

Turkey continues to destroy Assad’s military assets in N. Syria as Erdogan asks Putin to step asidehttps://www.haaretz.com/middle-east-news/turkey/turkey-s-erdogan-asks-russia-to-step-aside-in-syria-1.8601861 

Broj osoba koje o tome govore: 331

Turska jučer srušila i treći sirijski avion u par dana

A jučer je sirijska novinska agencija SANA potvrdila da su turske snage oborile i treći sirijski avion u blizini grada Maarat al-Numana, koji je sirijska vojska također nedavno zauzela.

Turske snage raspoređene su u Idlib u sklopu sporazuma o primirju u Idlibu koje je Turska sklopila s Rusijom u Sočiju 2018., no prošlog mjeseca Turska je poslala pojačanje u obliku tisuća vojnika, kao i artiljeriju, tenkove i druga oklopna vozila te mobilne protuzračne sustave kako bi pomogla pobunjenicima okupljenima u Nacionalnu frontu za oslobođenje (NLF) i zaustavila sirijsko-rusku ofenzivu na Idlib.

>>Rusija Srbiji poslala moćno oružje

Inače, zanimljivo je da je Rusija Srbiji prije dva tjedna isporučila prvi dio sustava Pancir-S1 – istog ovog čija je jedna baterija jučer uništena u Siriji. Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin tom se prilikom pohvalio kako je nabavom obrambenog naoružanja, “jedinog takvog u regiji”, Srbija nastavila jačanje svoje obrambene moći i uvećanje potencijala odvraćanja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *