Da li maske štite?

Koje maske najbolje štite?

Naučnici istražili koje maske najbolje štite

Sve dok se ne pronađu vakcina ili lek za virus korona, moraćemo da se naviknemo na nošenje zaštitnih maski u gotovo svim situacijama.

Naravno, nisu sve maske jednake i ne predstavljaju istu zaštitu, pa je tim naučnika sa Djuk univerziteta odlučio da sprovede istraživanje kako bi saznali koja je vrsta zaštitnih maski najefikasnija i omogućava najjaču zaštitu.

Testirano je 14 vrsta maski, od profesionalnih N95, maski kakve najčešće koriste zdravstveni radnici, pa do ručno pletenih maski i marama. Pri testiranju maski i širenja kapljica, naučnici su koristili jednostavnu metodu koja uključuje laserski zrak, pametni telefon i crnu kutiju, prenosi B92.

Vertikalnim širenjem laserskog zraka stvarao se tanki snop svetlosti koji je prolazio kroz otvore sa leve i desne strane kutije, dok se sa prednje strane nalazi otvor kroz koji su osobe koje su učestvovale u testiranju govorile.
Telefonom je otpozadi snimano svetlo na kom su se kapljice raspršile dok je osoba govorila, pa je računarski algoritam mogao da ih prebroji i zabeleži za svaku masku pojedinačno.

Prvo je sniman govor bez maske, nakon toga sa nošenjem maske, a svaka maska je testirana 10 puta.

Rezultati testa

Test je pokazao da najveću zaštitu pružaju N95 maske, a vrlo efikasnim pokazale su se i troslojne hirurške maske, kao i dvoslojne pamučne.

U testu su korišćene i druge vrste jednoslojnih pamučnih maski, kao i N95 maske sa ventilima koje su se pokazale manje efikasnim u odnosu na maske bez ventila.

Naime, ventil omogućava protok vazduha, što znači da više kapljica može proći kroz masku, tj. ventil – ona odlično štiti osobe koje je nose, ali zbog protoka vazduha i većeg broja kapljica, ugroženije su osobe koje se nalaze u blizini.

Najmanje efikasne su tzv. gajter maske, kakve često koriste trkači, odnosno maske od flisa koje su navlače oko vrata i podižu kako bi se njima pokrili usta i nos.

Ne samo da takve maske ne smanjuju širenje kapljica, već njihovo korišćenje rezultira stvaranjem većeg broja kapljica zbog vrste materijala koja veće kapljice razbija u više manjih pa se lakše šire vazduhom.

Lošu efikasnost pri zaustavljanju širenja kapljica pokazale su i marame (bandane) i pletene maske.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *