Prvi let Britiš ervejza potrošnjom „održivog” goriva

Prvi let Britiš ervejza potrošnjom „održivog” goriva

Iz aviokompanije Britiš ervejz su saopštili da je let od londonskog Hitroua do Glazgova pokazao kako avijacija može da utiče na dekarbonizaciju.

Emisija ugljen dioksida tokom leta bila je 62 odsto manja od takozvanog „savršenog leta“ iz Londona za Edinburg. Ovo novo smanjenje je rezultat kombinacije inovacija, uključujući efikasnije avione manje potrošnje.

Britiš Ervajz je saopšio da je let London-Glazgov bio gasno neutralan

Britiš Ervajz je saopšio da je let London-Glazgov bio gasno neutralan

Let je izveo Erbas “A320neo” sa posebnim performansama održivosti.

To je najtiši i najekonomičniji avion namenjen kratkim razdaljinama u floti Britiš ervejza.

Aerodromi Hitrou i Glazgov, kao i provajder kontrole vazdušnog saobraćaja Nats, zajedno su angažovani sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova tokom letova.

Avion je pokretao SAF pomešan sa 35 odsto tradicionalnog goriva, koje je obezbedio energetski gigant BP.

SAF se proizvodi od materijala koji nisu sirova nafta i proizvode do 80 odsto manje emisije oksida ugljenika.

Skuplje je od tradicionalnog goriva, ali se nadamo da će tehnološki napredak smanjiti troškove, saopštili su učesnici u ovoj misiji.

Britiš ervajz je saopšio da je let London – Glazgov bio gasno neutralan.

Izvršni direktor aviokompanije Šon Dojl rekao je: „Ovaj let je praktično pokazao demonstraciju napretka koji postižemo na našem putu smanjenja emisija ugljen dioksida“.

„Radeći zajedno sa našim industrijskim partnerima, postigli smo poboljšanje smanjenja emisija za 62 odsto u odnosu na pre deset godina. Ovo označava pravi napredak u našim naporima da se dekarbonizujemo i pokazuje našu odlučnost da nastavimo s inovacijama, radeći s vladama i industrijom, i ubrzavajući usvajanje novih rešenja kako bismo se još više približili savršenom letu budućnosti“, dodao je Dojl.

Prošle nedelje Britiš ervejz pokrenuo je program održivosti pod nazivom BA za bolji svet, koji uključuje niz inicijativa za postizanje neto nulte emisije ugljen dioksida do 2050. godine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *