Incidenti na Kosovu

Incidenti na Kosovu: Povređeno desetoro Srba, dvoje sa teškim povredama (VIDEO)

Incidenti na Kosovu: Povređeno desetoro Srba, dvoje sa teškim povredama (VIDEO) 1Foto: Kosovo Online

Desetoro Srba povređeno je, od kojih dvoje teže, tokom sukoba sa specijalnim jedinicama kosovske policije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, saopštio je direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici, Elek je rekao da je jedna teže povređena osoba udarena tupim predmetom u grudi, a da je druga upucana s leđa.

„Mučki je upucan s leđa, ima povredu desne lopatice, prelom drugog rebra i metak je izašao s prednje strane vrata. Operacijom je metak izvađen i nalazi se u stabilnom stanju“, kazao je Elek.

On je naveo da su ostali lakše povređeni suzavcem, šok bombama i gumenim mecima, a da su nakon zbrinjavanja pušteni.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je Srećko Sofronijević (36) teško povređen iz vatrenog oružja.

Kosovska policija jutros je započela akciju protiv šverca, a u srpskim sredinama sukobila se s lokalnim stanovništvom.

Tokom nereda čulo se i nekoliko detonacija, a poslednja, nešto posle podneva odjeknula je i kod Dudinog Krša, saznaje KoSSev.

Kurti: Raciji prethodila istraga, policija krenula po naredbi tužioca

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je današnjoj akciji kosovske policije prethodila intenzivna istraga i da je ona sprovedena po naređenju i u koordinaciji sa nadležnim tužilastvom i sudom.

Kurti je na svom nalogu na Fejsbuku potvrdio da je policijska akcija završena i pozvao građane u severnom delu Kosovske Mitrovice da ne padaju pod uticaj medija iz Srbije koji „brane kriminal, korupciju i krijumčarenje i žele da ih politizuju i etnički oboje“.

Kurti je naveo da je „zaplenjena roba i dokazi, koji predstavljaju materijalne dokaze“.

„Kriminal i kriminalne grupe neće biti tolerisani i biće suzbijani. Borićemo se protiv šverca i sprečiti ga“, napisao je Kurti.

Akcija kosovske policije započela je u ranim jutarnjim satima u više rejona na Kosovu, u Prištini, Peći, Južnoj i Severnoj Mitrovici, srpsko stanovništvo u Severnoj Mitrovici i Zvečanu sukobilo se s policijom tokom akcije pa su bačene kamenice i šok bombe, a zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa tablicama RSK, dok je na više civilnih vozila oštećeno, javlja Kossev.

RTS: Blokada kod Rudara, na licu mesta okupljeni građani i ostaci na stotine čaura

Blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona a tu su i okupljeni građani.

Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija. Policija se povukla u svoje baze.

Policija Kosova saopštila je da je usled događaja na Severu do sada prijavljeno da je šest policajca povređeno tokom današnjih akcija i to pet Albanaca i jedan Srbin.

Osam lica je uhapšeno i to: R. K. (1957) Albanac iz Peći, A. K. (1979), Albanac iz regiona Prištine, M.N. (1990) Albanac iz Južne Mitrovice, I.Z. (1982) Albanski iz Južne Mitrovice, A.D. (1995) Albanaca iz Južne Mitrovice, M. DŽ. (1958) Bošnjak iz severnog dela Mitrovice, I. H. (1975) Albanac iz severnog dela Mitrovice, M. L. (1978) Srbin iz severnog dela Mitrovice.

Policija Kosova je došla jutros iz južnog dela Kosovske Mitrovice i upala je u jednu od gradskih apoteka a tokom akcije se čulo nekoliko eksplozija od šok-bombi, preneo je portal Kosovo onlajn.

Nakon što je počela akcija, u severnom delu Kosovske Mitrovice odzvanjale su sirene za uzbunu, a blokirana je raskrsnica u blizini Tehničke škole.

Prema saznanjima portala Kosovo onlajn, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu, a trenutno su tu pripadnici interventne policije.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svedočenja i tvrdnje očevidaca.

Kako poratal Kosovo online prenosi, tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, a jedan automobil je zapaljen na raskrsnici između Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović-Alas“ i Bošnjačke mahale.

Demonstranti su bacali kamenice, dok su policajci iz oklopnih vozila uzvraćali šok bombama.

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, dok su Specijalci pokušavali da dopru do Tehničke škole. Ujedno je i jedno službeno vozilo RKS registarskih tablica zapaljeno.

Nakon više od 10 minuta aktivnog sukoba građana i kosovskih specijalaca, policijske jedinice su se povukle niže ka južnom delu Mitrovice. Građani su ih ispraćali kamenicama, a usledio je i nalet šok bombi od strane specijalaca na demonstrante.

I nakon povlačenja specijalaca demonstranti su i dalje ostali na ovoj lokaciji, gde se i sada nalaze. Situacija je i trenutno mirna.

Pristigli i pripadnici Rosu

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici Rosu.

U međuvremenu, pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana.

Kosovska policija o akciji na severu: Operacija u borbi protiv krijumčarenja robe

Kako prenosi portal Kosovo Online, kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u „ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

Akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do  sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, ističu u saopštenju.

Kosovska policija dodaje i da će „u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti implementaciju svojih dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanje krijumčarenja robe i uništavanje kriminalnih grupa“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

DRUŠTVO

Kakva je vlasnička struktura najuticajnijih srpskih tabloida 13

Kakva je vlasnička struktura najuticajnijih srpskih tabloida

Tanka je linija između ljubavi i mržnje kada su u pitanju naslovnice tabloida, a poslednji je na svojoj koži to osetio ministar odbrane Nebojša Stefanović koga je “njegov” Objektiv, posle uzdizanja u nebesa, počeo da optužuje za izdaju države i predsednika Aleksandra Vučića, a uz to i da ga kroz naslovne blokove čašćava uvredljivim nadimcima.

Naslovna strana

13. oktobar 2021.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Share This

Share this post with your friends!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com