Situacija sa koronavirusom se ne smiruje

AKTUELNO: Situacija sa koronavirusom se ne smiruje

BEOGRAD –

Od početka epidemije u Srbiji je na koronavirus pozitivno 1.142.749 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 9.955 pacijenata. Procenat smrtnosti je 0.87 odsto. Do sada je testirano 6.312.619 uzoraka.

Epidemijska situacija u Srbiji izuzetno je teška. Raste broj preminulih od posledica zaraze, ali i pacijenata na respiratoru.

kovid, vakcinacija, vakcina, vakcine, pandemija, covid, korona, karantin, izolacija, antigenski, test, testiranje, virus, soj, prevencija, pixabay, 1

Izvor: Pixabay

Prema poslednjim podacima,zabeleženo je 4.929 novih slučajeva koronavirusa, od testiranih 16.048 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 65 osoba.

Na bolničkom lečenju nalaze se 6.764 pacijenta, od kojih je281 na respiratoru.

Na to koliko je epidemijska situacija u zemlji ozbiljna, upozorava i broj dece obolele od kovida 19.

Struka upozorava da samo vakcinacija i restriktivne mere mogu da zaustave širenje virusa.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da ječetvrti talas epidemije koronavirusa u jekui da je situacija i dalje veoma ozbiljna, iako se u poslednjih nekoliko dana primećuje blagi pad broja pozitivnih.

Istakao je da će vakcinacija i nove mere obuzdati četvrti talas pandemije i dodao da je, nakon uvođenja kovid propusnica, najznačajniji podatak da se povećao broj dnevno vakcinisanih osoba.

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je Srbija prešla broj od tri miliona punoletnih stanovnika koji su primili vakcinu protiv korone i poručila da je da je vakcinacija jedini način da pobedimo virus.

Pandemija koronavirusa ostavlja posledice i na psihičko zdravlje ljudi- porastao je broj pacijenata koji boluju od depresije i anksioznih poremećaja.

Doktorka Aleksandra Dutina, psihijatar Klinike “Dr Laza Lazarević”, kaže da su sva istraživanja urađena u svetu od pojave koronavirusa pokazala da je pandemija ostavila posledice na mentalno zdravlje.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *