Alternativna goriva čuvaju prirodu

Japanci traže spas za benzince: Korišćenje ovog goriva ne ugrožava prirodu

Trend elektrifikacije vozila uveliko traje, ali japanski proizvođači veruju da motori sa unutrašnjim sagorevanjem ne moraju biti štetni po životnu sredinu

Motor

Foto: Pixabay.com

Perjanice auto industrije u zemlji izlazećeg sunca žele da pokažu kako potpuna elektrifikicaija automobila nije jedino rešenje za smanjenje štetnih efekata emisije ugljenika.

Mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom automobila imaju strategiju da do kraja decenije postanu brendovi koji će biti prepoznatljivi po vozilima na električni pogon i tako daju doprinos očuvanju životne sredine.

Alternativna goriva čuvaju prirodu

Toyota, Subaru i Mazda imaju potpuno drugačiji plan. Veruju da karbonska neutralnost ne mora da zavisi od elektrifikacije četvorotočkaša. Zajedno sa kompanijama Kawasaki i Yamaha istražuju alterantivne izvore energije, odnosno goriva koje ne narušava ekološke standarde.

Time žele da ostave u životu motore sa unutrašnjim sagorevanjem, ali sa ispunjenjem visokih ekoloških standarda zaštite životne sredine. Zaljubljenici u vozila sa unutrašnjim sagorevenjam ostali bi verni svojim dosadašnjim navikama, bez obaveze da jednoga dana kupe električno vozilo.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

ZANIMLJIVOSTI

  • 1:12

Oprez, vezujte kante, jer i njih kradu: Malo im bila kolica puna namirnica, pa ukrali i kontejner

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

ŽIVOT & STIL

  • 0:51

Jelo koje se pravi za 10 minuta: Slane palačinke idealne za oni koji nemaju vremena da doručkuju

Da bi ostvarili rigorozne uslove karbonske neutralnosti, stručnjaci Mazde razvijaju plug-in hibride sa ciljem da ih pridruže postojećim hibridima i električnim Mazdama koje pokreću bakterije, kao što je to slučaj sa MX-30. Mazda će sa svojim konceptom Demio učestvovati u Super Taikju trci automobila Q klase koja se održava u Okajami. Reč je o vozilu koje pokreće 1,5 litarski SkyActiv-D dizel motor. Gorivo je u potpunosti proizvedeno iz biomase.

Trke u Japanu kao test karbonske neutralnosti

U međuvremenu, Subaru i Toyota rade na razvoju automobila sa karbonski neutralnim sintetičkim gorivom, derivatom biomase. Na pomenutoj Super Taikju trkačkoj seriji Subaru planira učešće sa konceptom po imenu BRZ. Predstavnik Toyote na istom takmičenju biće GR86 čiji motor pokreće sintetičko gorivo.

Toyota od 2016. godine sarađuje sa Yamahom kako bi razvili motor na hidrogenski pogon za trke Fudži Super TEC, Super Taikju u Autopolisu i S-Tai na Suzuki. Toyota takođe sarađuje sa lokalnim vlastima, kako bi razradili opcije transporta, proizvodnje i upotrebe hidrogena.

VIDEO: Ovo su najveće štediše od automobila

1:32

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *