“Снага природе”

“Снага природе” на Београдском сајму

На Београдском сајму отворена је међународна манифестација “Снага природе” – у оквиру које се одржавају три сајма: енергетике, заштите животне средине и заштите на раду. Заједнича порука је да Србија мора да буде део зелене револуције – која ће обезбедити довољно енергије уз заштиту животне средине, рада и здрваља запослених.

На Сајму енергетике предузећа која нуде решења за производњу чисте енергије. Четири домаћа произвођача паметних бројила на једном штанду. Заједно освајају и страна тржишта. А циљ земље је да до 2040. обезбеди најмање 40 одсто енергије из обновљивих извора и да преполови емисију угљен диоксида.

Припремила Ружица Врањковић

“Морамо да учинимо све да заштитимо природу, да обезбедимо енергетску безбедност, да повежемо приватни и државни сектор и да на тај начин прктично направимо онај један велики корак који нас чека, а то јесте учешће у зеленој транзицији. И то не само учешће Србије као неког ко посматра зелену транзицију, већ као предводника зелене транзиције и енергтске безбедности целог региона”, поручила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Развој енергетике мора пратити заштиту природних ресурса па су на сајаму “ЕКО ФЕР” представљена технолошки најнапреднија решења: упрвљања отпадом и отпадним водама, рециклаже, циркуларне и зелене економије.

“Оно што је изузетно и важно јесте да су зелени пројекти које спроводимо у складу којима је Србија потпуно посвећена, а то је Зелена агенда за Западни Балкан”, наводи Сандра Докић, помоћник министарке заштите животне средине.

Поред најновије радне опреме у оквиру Сајма заштите на раду посетиоци ће моћи да се информишу о правима запослених и инспекцијској контроли. Свет се бори са опаким ковидом па је и мото сајма – превенција болести, насиља али и заштите запослених.

“У складу са тим је конципиран и нови Закон о раду и безбедности на раду његову окосницу управо чини реч превенција и управо на такав начин желимо да решимо однос послодавца и права запослених”, напомиње министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Скромније него обично, али сајам после дужег времена поново ради – уз поштовање мера, три изложбе биће отворене до 25. новембра.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *