You are currently viewing Obaveze iz Ohrida ulaze u Poglavlje 35

Obaveze iz Ohrida ulaze u Poglavlje 35

„Znalo se da će obaveze iz Ohrida ući u Poglavlje 35“: Gosti N1 o Kosovu, Srebrenici i EU

VESTI Autor: M. Ž. 23. apr 202418:52 4 komentara

Podeli :

“Znalo se da će obaveze iz Ohrida ući u Poglavlje 35”: Gosti N1 o Kosovu, Srebrenici i EU

00:00

/

20:17

Izvor: N1 Beograd

“Ne bih rekao da je izvesno da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope, naročito ako ništa ne uradi po pitanju ispunjavanja obaveza iz sporazuma”, kaže za N1 Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35. Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže, komentarišući rezoluciju o Srebrenici, da Vučić taj dokument “vrlo lično doživljava” i da i “ima dobar razlog za to”.

Šta za evropski put Srbije predstavlja odluka da se Sporazum iz Ohrida i pre toga iz Brisela, takozvani Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uvrsti u pregovaračko poglavlje 35? Kakva je aktuelna međunarodna pozicija naše zemlje u svetlu izvesnog prijema Kosova u Savet Evrope i izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN?

Pre nego što je prokomentarisao sednicu Saveta bezbednosti UN, Mijačić je podsetio da je danas Evropski parlament usvojio izveštaj o viznoj liberalizaciji za kosovske Srbe i kazao da je to jako lepa vest.

„Nosioci pasoša Koordinacione uprave više ne moraju da putuju s vizama. To je velika vest za sve građane Srbije sa prostora KiM. Otuda u moru loših vesti, jedna sjajna vest“, kazao je.

Ostalo je, dodaje, da Evropski savet donese odluku, te da od 1. jula građani mogu da putuju u EU.

Međutim, moguće je da taj put bude – u jednom smeru.

POVEZANE VESTI

Vučić pozvao članice UN da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

VESTI

22. apr 202486

(VIDEO) Predsedavajuća sednicom SB UN lupala šakom o sto zbog Vučića

VESTI

22. apr 2024423

Ohridski sporazum i formalno ušao u pregovarački okvir za članstvo Srbije u EU

VESTI

22. apr 202484

„Koliko problema ima zaista to može biti putovanje u jednom smeru… Ali, je svakako jedna jako dobra vest“, kazao je Mijačić.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednsti UN nije više nije format i mesto gde se raspravlja o pitanjima od značaja, o Kosovu ili dijalogu.

„Ali je dobro da se negde ističe Rezolucija 1244 i problemi srpske zajednice na Kosovu i problemi u dijalogu“, dodao je.

Na jučerašnjoj sednici SB UN je, kaže, više tema bilo bombardovanje 1999. godine i to da li je ono bilo opravdano nego ono što se dešavalo u prethodnih šest meseci na Kosovu.

Nastup predsednika Srbije u SB UN Mijačić ocenjuje kao ne tako dobar.

„Emocije mogu da idu u jednom ili drugom pravcu. Moje lično mišljenje je da je moglo da bude bolje i sadržajnije od srpske delegacije. Vučić je iskoristio priliku da ulazi u debate i neke rasprave, mislim da je moglo da se izbegne takav vid ponašanja, imajući u vidu šta se sve dešava u SBUN i u Savetu Evrope“, ocenio je Mijačić.

Kako je rekao, ako tražite saveznike za svoju politiku, ne možete da se ponašate na način na koji se ponašao Vučić.

Maja Bjeloš, međutim, smatra da UN jeste mesto gde se raspravlja o važnim pitanjima – o miru, ratu ili temama poput genocida.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, kaže da se njeno usvajanje očekuje početkom maja, kao i da su srpski zvaničnici Ivica Dačić i Aleksandar Vučić pogrešno preneli o čemu se radi u predlogu te rezolucije.

„Rezolucija poziva da se prepozna genocid u Srebrenici i da se 11. jul proglasi kao međunarodni dan ne samo sećanja, već i na razmišljanje o tom zločinu. Međutim, lažno je i pogrešno tumačenje naših političara da rezolucija osuđuje srpski narod. To nije ono što je sadržaj same rezolucije. Ona ne pripisuje kolektivnu odgovornost, već ona poziva na to da se civili zaštite u jednom konfliktu, jer država ima obavezu da kazni one koji su počinili zločine, da se rezolucijom osudi slavljenje pojedinaca koji su izvršili ratne zločine. Kao i da su države u obavezi da čuvaju istorijske činjenice kako bi se sprečila revizija ili ponavljanje takvih zločina“, naglasila je Bjeloš.

Ali, kako je rekla, Vučić ovu rezoluciju „vrlo lično doživljava“.

„I ima dobar razlog za to, jer rezolucija govori o onome što Vučić jeste kao lik i delo. Srbiju vodi čovek koji je podstrekivao na zločine protiv muslimana i bio je član partije koja je naoružavala Srbe i time podstakao zločine. A danas imamo vlast koja negira zločin u Srebrenici i slavi Ratka Mladića kao heroja“, rekla je Bjeloš.

Ubacivanje obaveza iz Ohridskog sporazuma u Poglavlje 35 u okviru evrointegracija Srbije, za Mijačića nije presedan.

„Ja ne vidim da je to presedan, to je nešto što je najavljeno u Ohridskom sporazumu. U aneksu tog sporazuma stoji kao tačka 3 da će doći do ažuriranja Poglavlja 35 kada je u pitanju Srbija i ubacivanje obaveza u to poglavlje kako bi se dalje merio put Srbije ka evrointegracijama“, izjavio je Mijačić.

Na pitanje da li je Vučićeva usmena saglasnost isto što i potpis, kaže:

„Vučić je odmah nakon tog Ohrida pričao o tome, da će sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida biti uvršćen u Poglavlje 35. On je govorio da ne vidi nikakav problem u tome, da ćemo sve implementirati. Onda se sa Ohridom i sa Srbijom desila situacija da Priština nije pristupila formiranju ZSO, a s druge strane međunarodna zajednica je pokrenula postupak pristupa Kosova u Savet Evrope i negde je to isfrustriralo Srbiju i navelo da bude protiv ažuriranja poglavlja 35“, pojasnio je.

Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) je obaveza Prištine već 11 godina.

„Sa ovom odlukom Centralne banke Kosova o zabrani korišćenja dinara je sve stalo. To pitanje statuta ZSO je došlo u drugi plan. Draft tog statuta nije javno objavljen, ali se zna otprilike, ostalo je da se kosovska strana izjasni o tom dokumentu, da ga vlada usvoji i da se krene u formalno formiranje ZSO. Međutim, događaji na terenu i sve ono što je izazvala zabrana dinara i izveštaj Dore Bakojani… ta ZSO više nije uslov ulaska Kosova u SE“, rekao je Mijačić.

Ono o čemu se, kaže, malo priča, to je da je izveštaj Dore Bakojani o ulasku Kosova u Savet Evrope, samo jedan korak.

„Komitet ministara će na kraju odlučiti na osnovu političkih stavova, za neke od članica uslov i dalje ostaje ZSO, to ćemo videti u narednih 10-ak dana, ne bih rekao da je izvesno da će Kosovo da bude primljeno u SE, naročito ako ništa ne uradi“, naglasio je Mijačić.

„Srbija izolovana zemlja“

Mijačić kaže i da je međunarodna pozicija Srbije komplikovana.

„Negde je na to uticala prištinska strana, a negde je i sama srpska politika sama sebi odmogla“, kaže.

Maja Bjeloš Srbiju vidi kao – izolovanu zemlju.

„I to već duže vreme, uprkos pokušajima da se ostvari privid da predsednik Srbije ima dobre odnose sa zvaničnicima važnih država u Evropi. Ali Srbija je dosta dugo izolovana, mi smo van EU i ne činimo nikakav napor da krenemo dalje na tom putu“, rekla je.

Bjeloš smatra i da je vlast u Srbiji „u iščekivanju predsedničkih izbora u SAD“.

„Očekujući da možda Tramp dođe na vlast, misleći da će to promeniti ne samo međunarodnu poziciju Srbije, već i uticati na rešavanje problema Kosova“, dodala je.Tagovi

DRAGIŠA MIJAČIĆEVROINTEGRACIJEKOSOVO