You are currently viewing Fon der Lajen objavila novi plan za Zapadni Balkan

Fon der Lajen objavila novi plan za Zapadni Balkan

Fon der Lajen objavila novi plan za Zapadni Balkan: Četiri stuba za ubrzanje puta ka EU 

KOMENTARI

Autor: Euronews Srbiija

31/05/2023-

12:45

Fon der Lajen objavila novi plan za Zapadni Balkan: Četiri stuba za ubrzanje puta ka EU

Fon der Lajen objavila novi plan za Zapadni Balkan: Četiri stuba za ubrzanje puta ka EU – Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je novi plan za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Govoreći na bezbednosnom forumu “GLOBSEC” u Bratislavi, ona je rekla je da EU treba da učini više kako bi došao do članica u regionu koje teže priključenju, otkrivajući plan sastavljen od četiri tačke za podsticanje lokalnog razvoja.

Fon der Lajen je izjavila da je novi plan rasta za Zapadni Balkana prava stvar za region i u pravo vreme, kao i da će ta inicijativa građanima Zapadnog Balkana danas omogućiti određene benefite koje imaju članice EU.  Naglasila je da je zajednički cilj ubrzanje puta zemalja regiona ka Evropskoj uniji i da EU želi Zapadni Balkan unutar Unije. 

“Želimo da to gradimo na osnovu pogresa koji je načinjen u prethodnom periodu ali takođe želimo da pružimo i određene benefite koje imaju članice EU građanima Zapadnog Balkana danas. Plan rasta koji predlažemo je oslonjen na četiri stuba. Prvi je da približimo Zapadni Balkan jedinstvenom evropskom ekonomskom tržištu, drugo da produbimo regionalnu ekonomsku integraciju, da ubrzamo fundamentalne reforme i da povećamo predpristupne fondove. U izvesnom smislu ovo je novi pristup Evropskoj uniji. Ne želimo samo od naših partnera da tražimo da preduzimaju nove korake ka nama već želimo da napravimo veliki iskorak ka njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihov put ka Evropskoj uniji”, navela je predsednica Evropske komisije.

Kako je rekla, sve države koje su se priključile EU u poslednje dve decenije dobile su pristup jedinstvenom ekonomskom tržištu što je bilo osnovni pokretač njihovog ekonomskog uspeha. 

“Ali države koje su već na obećavajućem putu ka EU bi trebalo da imaju koristi od jedinstvenog tržišta. Na primer, Zapadni Balkan bi mogao da prustupi našem jednistvenom digitalnom tržištu u oblasti poput e-commerce ili sajber bezbednosti. Mogli bismo da posredujemo u trgovini, uslugama i plaćanjima. Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promena. Ne samo za države koje su pristupile našoj porodici, već i onima koji su na putu. Ova bliža saradnja na našem jedinstvemo tržištu bi trebalo da ide ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem”, rekla je predsednica Evropske komisije. 

Prema njenim rečima, jedinstveno regionalno tržište je ključno za ogroman ekonomski potencijal regiona i značajno je kako bi Zapadni Balkan postao atraktivniji za evropske investicije. 

Poručila je da ako bude bazirano na evropskim pravilima i standardima, ovo zajedničko regionalno tržište bi ubrzalo priključenje Evropskoj uniji. 

POVEZANE VESTI

Šole i Eskobar danas u Kongresu SAD o Zapadnom Balkanu

Šolc: Zemljama Zapadnog Balkana, Ukrajini i Moldaviji smo rekli da nam pripadaju

“Želimo Zapadnom Balkanu, unapred, da ponudimo neke od prednosti članstva. Naravno to znači i da određeni uslovi za članstvo moraju da budu unapred ispunjeni. Neke od reformi koje su deo pristupnog procesa su ključni za poverenje investitora. Izgradnja nezavisnog i efikasnog pravosuđa, da se obezbede transparentne javne nabavke, borba protiv korupcije ili energetsko tržište”, rekla je Urusal fon der Lajen. 

Ona je naglasila da region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal da se diverzifikuje daleko od ruskih fosilnih goriva, ali da mora da poveća energetsku efikasnost, poveže se na druge izvore snabdevanja i uz to potrebna su masivna ulaganja u obnovljive izvore energije. 

TEKST SE NASTAVLJA POSLE OGLASA

“Zapadni Balkan može da ostvari obe stvari. Mogu da postanu energetski nezavisni od Rusije i mogu da se usaglase sa Evropskom unijom kako bi ubrzali pristup. Mi smo spremni da podržimo Zapadni Balkan sa povećanim pretpristupnim fondovima. To mora da se uradi. Postoji preka potreba za investicijama na Zapadnom Balkanu, a te investicije učiniće živote ljudi boljim i to će olakšati njihov ulazak u EU. Iz tog razloga potrebno je da povećamo resurse koji su namenjeni Zapadnom Balkanu i mislim da ovaj plan od četiri tačke je prava stvar za Zapadni Balkan i u pravo vreme, u problematično vreme”, navela je predsednica Evropske komisije. 

PREPORUKA ZA VAS

Borelj: Bliski odnosi s Moskvom nisu kompatibilni s priključenjem EU; Dačić: Srbija nije vrednosno neutralna

VIŠE O…

EU ZAPADNI BALKAN URSULA FON DER LAJEN PLAN