Mere koje pogoduju konkurentnosti EU

  • Post category:VESTI

Italija: EU mora zajedno štititi stratešku proizvodnju

Hina

11:18, 06. prosinca 2022.

Italija: EU mora zajedno štititi stratešku proizvodnju
Foto: EPA

EU mora na goleme američke subvencije domaćoj proizvodnji odgovoriti zajedničkom potporom konkurentnosti i zaštitom strateške proizvodnje, izjavio je talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti. SAD je zakonom o borbi protiv inflacije (IRA), teškim 430 milijardi dolara, isplanirao porezne olakšice za domaću proizvodnju komponenti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

EU strahuje da bi američki poticaji mogli dovesti u neravnopravnu poziciju europske tvrtke, poput proizvođača automobila i zelene tehnologije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da će EU prilagoditi propise o državnim potporama i vladama omogućiti da pomognu kompanijama u borbi protiv negativnih posljedica američkog zakona. Talijanski ministar smatra pak da bi europski odgovor trebao biti kreiran na razini EU, a ne zemalja članica.

„Mjere koje pogoduju konkurentnosti i štite stratešku proizvodnju smatramo pozitivnima, ali u isto vrijeme mislimo da intervencije moraju biti poduzete na europskoj razini i da moraju sačuvati cjelovitost jedinstvenog tržišta“, dodao je Giorgetti.

„Zalažemo se za europski plan IRA-e s ciljem smanjenja inflacije“, sažeo je Giorgetti talijanski stav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Ostavite odgovor