You are currently viewing Vreme za istorijski iskorak

Vreme za istorijski iskorak

KONVENT

Home    Aktuelno     Vreme za istorijski iskorak u odnosima Srbije i Evropske unije

Plenarna sednica

December 22, 2022 

Aktuelno Saopštenje

Vreme za istorijski iskorak u odnosima Srbije i Evropske unije

Danas je u Domu Narodne skupštine održana deseta plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU. Plenarna sednica je godišnji krovni događaj Nacionalnog konventa i prilika za ocenu napretka Srbije na evropskom putu. U otvorenom dijalogu organizacija civilnog društva i nadležnih institucija razmatraju se mogućnosti za suštinske reforme u društvu u okviru procesa evropskih integracija.

„Bez obzira na sve dosadašnje izazove, stagnaciju, i promene u dinamici pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Srbija i Zapadni Balkan imaju istorijsku šansu da naprave iskorak na evropskom putu.“ istakla je koordinatorka Nacionalnog konventa, Bojana Selaković. Potrebno je da evropske integracije budu okvir za neophodne reforme i suštinski preobražaj društva što je u interesu građana Srbije. Članovi Konventa su svesni da je evropski put Srbije zahtevan ali izražavaju konstantnu posvećenost istom.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će Vlada nastaviti dijalog sa organizacijama civilnog društva, a kao osnovne imperative u narednom periodu navela je vladavinu prava, borbu protiv korupcije i medije. Komentarišući odnose Srbije i Evropske unije, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, navela je da Srbija insistira na jačanju niza elemenata saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici koja se odnosi i do nivoa uključivanja u misije za održavanje mira.

Članovi Konventa su uputili najviše primedbi na nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima. Podsećamo da je nedavno Konvent reagovao molbom da se produži javna rasprava o ovom zakonu. Predsednica Vlade izrazila je jasnu nameru da se uključi u komunikaciju sa Konventom na ovu temu kako bi se razmotrile i razumele primedbe članica Konventa.

Konvent je najbrojnija i najaktivnija platforma organizacija civilnog društva u Srbija, sa stalnom strukturom i aktivnostima, sa institucionalnim uporištem u pregovaračkom procesu i prepoznatljivim identitetom kako od strane predstavnika institucija Srbije i Evropske unije, tako i medija i šire javnosti. Tokom 2023. godine Konvent će organizovati niz tematskih događaja koji će pokrivati napredak u procesu pristupanja po klasterima. Na sednicama će biti okupljene organizacije civilnog društva i nadležne institucije.

Link sa sednicihttps://www.youtube.com/watch?v=xdicvrNP-wk

 

More Related Posts

DECEMBER 14, 2022

AKTUELNO POGLAVLJE 10

Umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji

BY IVANA LAZAREVIĆ

DECEMBER 13, 2022

AKTUELNO POGLAVLJE 24

MUP da produži javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima i povuče sporna rešenja

BY IVANA LAZAREVIĆ

DECEMBER 10, 2022

AKTUELNO SAOPŠTENJE

Nacionalni konvent osuđuje neprimereni govor Miloša Jovanovića

BY IVANA LAZAREVIĆ

Narodna skupština Republike Srbije

DECEMBER 6, 2022

SAOPŠTENJE

Pojačati saradnju Odbora za evropske integracije i Nacionalnog konventa o EU

BY IVANA LAZAREVIĆ

Počela sa radom ERSA Srbija

od Petar od 

0SHARES

 Poglavlje 22

DECEMBER 15, 2022

AKTUELNOPOGLAVLJE 22REGIONALNI RAZVOJ

Počela sa radom ERSA Srbija

Sekcija Evropske naučne asocijacije istraživanja regionalnog razvoja u Srbiji – ERSA (ERSA Srbija) osnovana je pod pokroviteljstvom Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), na inicijativu Radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati Poglavlje 22: Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta.

BY IVANA LAZAREVIĆ

OCTOBER 25, 2022

POGLAVLJE 22

Održan skup posvećen pametnoj specijalizaciji

Izvor: Vojvodina uživo Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja prati Poglavlje 22 – Regionalni razvoj i koordinacija strukturnih instrumenata, organizovala je stručni skup posvećen ulozi strategije pametne specijalizacije u razvoju Nomenklature statističkih teritorijalnih jedinica (NSTJ 2) regiona u Republici

BY IVANA LAZAREVIĆ

AUGUST 23, 2022

POGLAVLJE 22

Šta je pametno u pametnoj specijalizaciji?

Izvor: Novi Magazin Piše: Valentina Ivanić, koordinatorka radne grupe za poglavlje 22 Koncept pametne specijalizacije, definisala je grupa naučnika 2008. godine i za kratko vreme je stekao veliku popularnost, posebno u Evropi. Ono što je novo kada je u pitanju pametna specijalizacija

BY IVANA LAZAREVIĆ

MAY 20, 2022

POGLAVLJE 22

Pametna specijalizacija u ulozi održivog regionalnog razvoja

Napredak u poglavlju 22 – Strategija pametne specijalizacije Srbije (S4) je strategija koja treba da pomogne privredi da se u većoj meri oslanja na nauku i inovacije. Ukupna sredstva za sprovođenje aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje S4 iznosi 18

BY IVANA LAZAREVIĆ

MARCH 29, 2021

POGLAVLJE 22

Kasni realizacija Akcionog plana za Poglavlje 22: Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata

Sednica Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, održana je 29 marta 2021. godine. Tema sastanka bila je sprovođenje Akcionog plana za poglavlje 22 usvojenog u aprilu 2019. godine. Reforma javne uprave i upravljanje

BY NEMANJA.STANKOVICFON

 COMMENTS

Nastavi s čitanjem

Prethodna objavaZelenski u Kongresu SAD

Sljedeća objavaĐilas „bacio rukavicu“ u lice opoziciji