You are currently viewing Ekonomska velesila

Ekonomska velesila

Njemačka će tvrtkama na koje je utjecao rat u Ukrajini pomoći sa 100 mlrd. eura

Njemačka će tvrtkama na koje je utjecao rat u Ukrajini pomoći sa 100 mlrd. eura
Ilustracija: EPA

NJEMAČKA planira izdvojiti više od 100 milijardi eura kako bi pomogla kompanijama na koje je utjecao rat u Ukrajini, pokazuje danas objavljen dokument ministarstava financija i gospodarstva.

Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu teško pogađaju rusko gospodarstvo, ali utječu i na kompanije u Njemačkoj, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva gospodarstva.

Ministar gospodarstva Robert Habeck i ministar financija Christian Lindner pripremili su zato opsežan paket mjera kako bi pomogli poduzećima koja su teško pogođena ratnim zbivanjima ili sankcijama.

Zajmovi u vrijednosti oko sedam milijardi eura

„U aktualnoj situaciji kompanijama je u prvom redu važna kratkoročna likvidnost. Zato vlada ponajprije podupire likvidnost poduzeća i sektora”, stoji u priopćenju.

Vlada će tako putem razvojne banke KfW tvrtkama na koje je negativno utjecao rat ponuditi zajmove u vrijednosti oko sedam milijardi eura.

“Tvrtke svih veličina trebale bi imati pristup kreditima s niskim kamatama, bez obveza”, stoji u dokumentu.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Financirat će i kompanije koje troše puno energije

Vlada će proširiti i pandemijski program kreditnih jamstava koji će obuhvatiti i kompanije pogođene ratom u Ukrajini.

Najavljuju i 100 milijardi eura kredita za kompanije potencijalno izložene visokim troškovima energije, zbog visokih kolaterala koje burze plina i struje traže od trgovaca kako bi im dopustile sudjelovanje u trgovini.

Tvrtkama koje troše puno energije vlada planira neko vrijeme financirati dio troškova.

Dodaju i da bi mogli razmotriti mogućnost dokapitalizacije posebno važnih tvrtki ulaganjima u dionice i hibridnim vrijednosnicama.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?